Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O FORMIRANJU PRIVREMENOG REGISTRA I NAČINU UPLATE JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI SVIM PUNOLETNIM DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE U CILJU SMANJIVANJA NEGATIVNIH EFEKATA PROUZROKOVANIH PANDEMIJOM BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Ne postoji rok za podizanje jednokratne pomoći sa namenskih računa


Građani koji još nisu podigli svojih sto evra sa namenski otvorenih računa ne treba da brinu - rok nije ograničen. Tako će i oni koje je pandemija zatekla u nekoj od drugih zemalja, a pri tome su ispunjavali uslove i iz inostranstva se prijavili za ovu državnu pomoć, moći da podignu svoj novac po povratku u zemlju. Tek tada će se ovi računi automatski - ugasiti.

Građani koji imaju otvorene tekuće račune koje koriste za plate, penzije i druga primanja, uglavnom su izabrali upravo tu banku za uplatu državne pomoći od 100 evra.

Oni koji nemaju otvorene račune - bilo zbog toga što su nezaposleni, ili primaju penzije na ruke, ili jednostavno nisu hteli da im se ova uplata "utopi" na regularni tekući račun, dobili su otvorene namenske račune u izabranoj banci.

Ipak, i tu postoji jedna mala razlika - penzioneri kojima poštari na vrata donose primanja, dobili su automatski otvorene račune u Poštanskoj štedionici, a svi drugi su mogli da biraju jednu od ukupno 26 banaka, koliko ih posluje u Srbiji.

Za sve važi isto pravilo - uplaćeni novac pripada ovim građanima i ne postoji rok do kada moraju da ih podignu sa ovih namenskih računa.

Štaviše, ovi građani, koji su zahtevali otvaranje namenskih računa, u svojevrsnoj su prednosti u odnosu na one kojima je novac uplaćen na već aktivne tekuće račune, jer - neće platiti ni dinar provizije. Oni će svojih 11.759 dinara moći da podignu u celosti, dok će ostali na "običnim" tekućim računima, morati da plate mesečne troškove održavanja, koliko im već sleduje po ugovoru sa bankom.

Najgore su, u ovoj bankarskoj priči, prošli pojedinci koji imaju otvorene, ali neaktivne tekuće račune. Oni miruju i provizija se skida samo u slučaju uplate. I često ume da bude veća nego na tekućim računima vezanim za platu i penziju. Pa tako postoje i slučajevi naplate duple provizije.

Isplata novčane pomoći države u visini od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti je završena. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, za ovu pomoć se od 15. maja do 5. juna prijavilo ukupno 4.325.500 građana. Na taj broj treba dodati penzionere i korisnike novčane socijalne pomoći kojima je 100 evra uplaćeno automatski, bez prijave. Tako je ukupan broj građana kojima je isplaćeno 100 evra 6.145.529.

Izvor: Vebsajt Nova, Daniela Ilić Krasić, 09.06.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija