Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Stejt department pozdravlja usvajanje Zakona


Stejt department objavio je godišnji Izveštaj o verskim slobodama u Srbiji, u kojem se osvrće na probleme unutar jevrejske zajednice, usvajanje Zakona o memorijalnom centru "Staro sajmište" ("Sl. glasnik RS", br. 15/2020), kao i na značaj vraćanja imovine Jevreja iz vremena Holokausta.

Kako se navodi u izveštaju, zvaničnici američke ambasade pozivali su tokom 2019. godine Vladu Republike Srbije da nastavi restituciju imovine Jevreja ubijenih u Holokaustu koji nemaju naslednike, kao i da ubrza usvajanje Zakona o Starom sajmištu.

Taj zakon, Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", usvojen je ove godine.

U izveštaju se, takođe, konstatuje da je Ministarstvo kulture i informisanja preuzelo odgovornost za postavljanje spomen-obeležja na mestu koncentracionog logora Staro sajmište iz Drugog svetskog rata u Beogradu.

Stejt department se u izveštaju osvrće na probleme unutar jevrejske zajednice, navodeći da Ministarstvo pravde nije reagovalo kako bi se rešio spor.

U Izveštaju se navodi i da su američki zvaničnici pozivali Ministarstvo pravde da potvrdi rezultate spornih izbora u jevrejskoj zajednici.

Dodaje se da se američki zvaničnik sastao sa patrijarhom Irinejem kako bi istakao američku podršku naporima crkve da se očuvaju kulturna dobra.

U Izveštaju se konstatuje da je Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) garantovana sloboda veroispovesti, uključujući pravo na promenu religije, zabranjeno je uspostavljanje državne religije, zagarantovana je jednakost za sve verske grupe i zabranjeno podsticanje na versku mržnju.

Dodaje se i da se verske grupe ne moraju registrovati radi obavljanja verske službe, ali da su neke od njih prijavile da imaju problema, jer njihova imovina nije registrovana.

Stejt department u izveštaju konstatuje da su Jehovini svedoci prijavili pretnje upućene njihovim članovima, tvrdeći da su ponekad odgovori tužilaštva i policije na te incidente bili nedosledni i neadekvatni.

Manje verske grupe, uglavnom pripadnici protestantske crkve, žalile su se da su nailazile na nepoverenje i nerazumevanje javnosti i da su često oslovljavani kao pripadnici "sekte".

Takođe, navodi se da je antisemitska literatura dostupna u pojedinim knjižarama u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.06.2020.
Naslov: Redakcija