Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Usvojeno Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja


Vlada Republike Srbije dala je saglasnost da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se u našim zdravstvenim ustanovama zaposlilo 200 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola i 105 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta.

Vlada na ovaj način podržava najuspešnije studente, koji su svojim radom, znanjem i zalaganjem postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine, u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite.

Angažovanjem najboljih zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, odnosno najuspešnijih učenika srednjih medicinskih škola svih profila, biće poboljšan nivo zdravstvene zaštite, kao i starosne strukture zaposlenih.

Na ovaj način, podstiče se pozitivna selekcija kadrova u zdravstvenom sistemu i pruža mogućnost mladim lekarima i srednjem stručnom kadru da svoju profesionalnu karijeru zasnivaju i grade u Srbiji.

Vlada je usvojila i Godišnji program monitoringa statusa voda za 2020. godinu i Program mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2020. godinu.

Prvim programom obezbeđuje se organizovano i efikasno ispitivanje i praćenje kvaliteta i kvantiteta voda na teritoriji Srbije, kako bi se na sveobuhvatan način ustanovio pregled statusa voda koji obuhvata površinske i podzemne.

Kako bi se unapredila stočarska proizvodnja i genetski kvalitet u ovoj oblasti, obezbeđena su sredstva u iznosu od 150.000.000 dinara za realizaciju Programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2020. godinu.

Na sednici je usvojeno Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, koja će biti usmerena u humanitarne ili neke druge javne svrhe.

Vlada je proglasila zaštitu Strogog rezervata prirode "Kalinić", koji se prostire u Levaču, u Centralnoj Srbiji.

Ovaj rezervat spada u jedinstvena zaštićena područja ovog tipa, a njegov zaštićeni status obezbediće očuvanje postojećeg ekosistema i nastavak važnih naučnih istraživanja na ovom području.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.06.2020.
Naslov: Redakcija