Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Biće omogućena promena pola u matičnim knjigama i to na osnovu potvrde zdravstvene ustanove


Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama biće omogućena promena pola u matičnim knjigama i to na osnovu potvrde zdravstvene ustanove. Na ovaj način ostvaruju se pravni interesi osoba koje su promenile pol i podstiču afirmativne mere o zabrani diskriminacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, pozdravila je Predlog zakona, jer smatra da će time biti olakšana pravna procedura za upis promene pola.

Poverenica ističe da je u svojim redovnim godišnjim izveštajima davala preporuku koja se odnosila na unapređenje pravnog položaja transpolnih osoba kako bi se omogućilo da novi identitet u potpunosti integrišu u svoj privatni i profesionalni život, uz puno poštovanje prava na privatnost.

Ona podseća da je po ovom osnovu ta institucija prethodnih godina dobijala pritužbe građana i građanki. Na ovaj način, ispunjena je još jedna od preporuka Poverenika, datih u cilju unapređenja poštovanja principa ravnopravnosti.

"Verujem da je ovo deo procesa koji će dovesti do stvarnog unapređenja položaja transpolnih i transrodnih osoba, i doprineti daljoj izgradnji društva u kome osobe drugačijih rodnih identiteta mogu da uživaju sva prava i da ravnopravno budu deo zajednice", poručila je poverenica.

Predlogom zakona predviđeno je i da će građani ma gde bili u zemlji ili van nje, moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Izvor: Vebsajt N1 i Danas, 12.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija