Zastava Bosne i Hercegovine

ALUMNI KLUB PRAVOSUDNE AKADEMIJE: Komisija da utvrdi zašto implementacija svršenih polaznika u pravosudni sistem nije ostvarena


Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) dostavio je Ministarstvu pravde, Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaštva i Komisiji za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa zahtev polaznika ove Akademije da se hitno formira posebna komisija koja bi ustanovila razloge zbog kojih se reformski ciljevi u pogledu implementacije svršenih polaznika ove Akademije u pravosudni sistem nisu ostvarili.

U budućim ustavnim izmenama predviđa se i reforma Pravosudne akademije, pri čemu ni prethodna reforma nije završena, pa se polaznici sa pravom pitaju nije li po sredi, zapravo, odustajanje od ideje izbora na funkcije po principu zasluga, a ne po principu privilegija. Odgovor na ovo pitanje, kao i kakva je sudbina još oko 160 neizabranih polaznika Pravosudne akademije bi mogla da da komisija čije formiranje AKPA traži, navodi se u saopštenju Alumni kluba.

Nepristrasnost u izboru na pravosudnu funkciju i u napredovanje u karijeri je najvažnija garancija nezavisnosti sudstva od uticaja politike i interesnih grupa i zato ovo pitanje zauzima centralno mesto u jačanju vladavine prava i kvaliteta sudske zaštite. U proteklih 8 godina su uložena znatna sredstva u uspostavljanje početne obuke za sudije i tužioce i u uvođenje objektivnih kriterijuma u izboru na pravosudne funkcije, ali taj sistem ne funkcioniše i građani imaju pravo da se utvrde uzroci ovog problema.

Izvor: Vebsajt Danas, 14.06.2018.
Naslov: Redakcija