Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O UTVRĐIVANJU OPASNOG RADA ZA DECU: Četvrtina dece iz ruralnih područja izložena zloupotrebi dečjeg rada, pokazalo istraživanje. Maloletnicima zabranjeno da voze traktor, rukuju mehanizacijom, čuvaju stoku ili beru voće


Više od polovine dece između pet i 17 godina (52,4 odsto) iz ruralnih područja Srbije, angažovano je na različitim poljoprivrednim poslovima, a polovina od tog broja izložena je zloupotrebi dečjeg rada! Ovo je pokazalo istraživanje Sekons grupe "Brza procena zloupotreba dečjeg rada u poljoprivredi u Srbiji", organizovano u okviru projekta Međunarodne organizacije rada.

Deca rade razne poslove, koje, po zakonu, ne bi smeli. Recimo, mlađi od 15 čuvaju stoku ili beru voće. Prema rečima prof. Slobodana Cvejića, direktora istraživanja Sekons grupe, određene aktivnosti spadaju u zloupotrebu dečjeg rada bilo zato što se obavljaju u dužem periodu nego što je propisima dopušteno za dati uzrast dece, bilo zato što je reč o aktivnostima štetnim po zdravlje i razvoj maloletnika.

- Deci mlađoj od 15 godina nije dozvoljen nikakav rad, pa ni čuvanje stoke - kaže prof. Cvejić. - Ako neko, u skladu sa porodičnom tradicijom, povede malo dete u branje malina ili jabuka, on može samo da ga ostavi da sedi u hladu sa dovoljnom količinom vode, ili da mu dozvoli da neku malinu ubere za sebe. Sve ostalo je zloupotreba.

Prema domaćim propisima, deca mlađa od 15 godina ne smeju da se bave ekonomskim aktivnostima, dok oni između 15 i 18 mogu da rade do 35 sati nedeljno. Prekovremeni i noćni rad svima je zabranjen. Uredba o utvrđivanju opasnog rada za decu ("Sl. glasnik RS", br. 53/2017) definiše i koji su to opasni poslovi kojima mališani ne smeju da budu izloženi: rad u prašini ili na vrućini, nošenje velikog tereta, rad sa opasnim alatima ili teškim mašinama, rad u povećanoj buci ili izloženost hemikalijama. To znači, da deca od 12 do 13 godina nikako ne bi smela da voze traktor ili rukuju poljoprivrednim mašinama.

Nasuprot pretpostavkama da je dečji rad na selu prisutan u siromašnim domaćinstvima, ovo istraživanje, kažu u Sekonsu, pokazalo je da se on češće koristi u onim porodicama koje proizvode za tržište, pa su u njega uključeni svi ukućani, da bi se uštedelo na angažovanju dodatne radne snage.

- Prisustvo dečjeg rada ustanovljeno je i van porodičnih gazdinstava u kompanijama koje angažuju dečju radnu snagu za poljoprivredne poslove - kažu istraživači.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 14.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija