Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA USKORO DOBIJA REGISTAR NESTALIH LICA: Registar će činiti jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih osoba i zasebno nestale dece, a cilj je što efikasnija i brža potraga za njima


Fondacija Tijana Jurić predstavila je Registar nestalih lica Srbije, koji će zvanično biti pokrenut tokom ovog meseca i činiće jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih osoba i zasebno nestale dece, a cilj je što efikasnija i brža potraga za njima.

Nakon pokretanja registra, građani će imati priliku da na web stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestaloj osobi i tako pomognu u rasvetljavanju njihovih sudbina.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, naveo je da je u Srbiji tokom 2016. godine prijavljen nestanak 1.113 dece i maloletnika, i da je većina slučajeva rešena, ali pojedine porodice još tragaju za svojom decom.

Jurić je naveo da je malo poznat podatak, da u Srbiji svakoga dana neko nestane, ali da javnost ne zna dovoljno o tome.

- Uloga javnosti i alarmiranje presudno je u rešavanju ovakvih slučajeva - ukazao je Jurić i podsetio da je gotovo u isto vreme kada je nestala njegova ćerka, nestala i još jedna devojčica, ali da se o njenoj tragičnoj sudbini gotovo ništa nije čulo u medijima i javnosti.

- Ne smemo da pravimo razliku razliku među nestalom decom - poručio je Jurić.

On je naveo da će registar na samom početku rada činiti podaci o osam nestalih osoba, čije su porodice dale dozvolu za to. Plan je da se baza proširuje, a u tome, kako je naveo, očekuje i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Pozivam sve koji tragaju za članovima svojih porodica da nam se jave, želimo da budemo njihova desna ruka - ukazao je Jurić i najavio da će Fondacija pokrenuti i psihološku podršku porodicama.

- Nema ničeg težeg od toga da ne znate istinu, ove porodice samo traže istinu - ukazao je Jurić.

Jedan od onih koji su baš u takvoj potrazi za istinom je i Endre Vitez, otac devojčice Barbare koja je nestala 25. novembra 2016. godine, a njena sudbina još nije rasvetljena.

- Ništa se ne zna, ništa se ne dešava. Kada se u policiji raspitujemo o našem slučaju, dobijemo odgovor - nemo šta da pričamo sa vama - ukazao je Vitez, čija ćerka će biti prva upisana u Registar nestalih lica Srbije.

Pokretanje registra podržala je ambasada Australije, a ambasadorka Julia Fini izrazila je očekivanje da će Srbija iskoristiti i primeniti primere dobre prakse iz Australije kada je reč o potrazi za nestalim licima.

- Sigurnost i bezbednost dece su prioritet - ukazala je ambasadorka.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.06.2017.
Naslov: Redakcija