Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O RADNOM VREMENU OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA: DOGOVORENO FORMIRANJE RADNE GRUPE ZA IZMENU ODLUKE, KOJA ćE OMOGUćITI DUżE RADNO VREME KAFIćA


Na sastanku između gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića i predstavnika Udruženja ugostitelja Novog Sada dogovoreno je formiranje Radne grupe za izmenu Odluke o radnom vremenu objekata u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost na teritoriji grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015 - dalje: Odluka).

Odluka je na snazi od 7. janura 2016. godine, s tim da su privredni subjekti bili dužni da usklade radno vreme objekata, u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, sa odredbama Odluke najkasnije do 1. maja 2016. godine.

Pored rada na izmeni Odluke Radna grupa će pratiti i njenu primenu, ali će raditi i na otklanjanju eventualnih nedostataka. Prema rečima predsednika Udruženja ugostitelja Novog Sada Branka Koprivice, cilj Radne grupe je da se stvori sistem kojim će biti zadovoljni i građani, ali i ugostitelji.

"Radićemo na menjanju važeće Odluke onoliko koliko je to moguće. Vodimo se time da se ponudi drugačiji pristup, jer je većina stvari koje su u Odluci, a tiču se produženog radnog vremena, neizvodljiva. Došlo je do saglasnosti između nas i Grada, i sada je samo bitno da se to ponovo ne uradi na nestručan način. Dakle, upitno je i radno vreme, jer ukoliko se obezbede uslovi da se ne stvara buka, zašto bi ikome smetalo da objekti rade duže? Upravo to je cilj, da se život građana odvija neometano, a ugostitelji da rade", priča Koprivica. 

On dodaje da se prvi rezultati ne mogu očekivati pre sednice Skupštine grada, za koju ne veruje da će se desiti pre septembra. U međuvremenu, radna grupa će raditi na pripremi realnih osnova za Odluku o radnom vremenu. 

Cilj Odluke je bio da se ograničavanjem radnog vremena ugostiteljskih objekata iskontroliše i noćni život grada, međutim, po mišljenju Koprivice, ovakav sistem se već posle prvih mesec dana pokazao neuspešnim. 

"Umesto da imaju prazne ulice, kako su očekivali, desilo se potpuno suprotno. Sad imate delove grada u kojima se stanari konstantno žale na komunalnu buku. Kada mladi piju na ulici, to je potpuno drugačiji tretman nego u kafićima. Naravno, jeftinije je to raditi na ulici, ali onda ostane gomila otpadaka na njoj, i tek tu gubite svaku kontrolu", objašnjava predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada. 

Koprivica ističe da će u ovu svrhu angažovati i stručnjake i oblasti zaštite životne sredine, odnosno za zaštitu od buke. 

Prema Odluci kafići vikendom mogu da rade samo do ponoći. Produženo radno vreme je dozvoljeno samo ugostiteljskim objektima koji su smešteni u poslovnim zgradama i na plovilima, a za to moraju da imaju posebnu dozvolu Gradske uprave za privredu.

Ugostiteljima takođe problem predstavlja i novi Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara ("Sl. glasnik RS", br. 61/2015), zbog kojeg je najavljeno zatvaranje lokala koji ne ispunjavaju propisane uslove.

Izvor: Vebsajt 021.rs, Zoran Strika, 13.06.2016.
Naslov: Redakcija