Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O VINU: NOVI ZAKON ćE OMOGUćITI HARMONIZACIJU ZA EVROPSKIM STANDARDIMA I PROPISIMA, KADA SU U PITANJU PROIZVODNJA, TRETMAN VINA, STANDARDI I KONTROLA KVALITETA


U septembru 2016. godine očekuje se usvajanje novog Zakona o vinu, koji će omogućiti harmonizaciju za evropskim standardima i propisima, kada su u pitanju proizvodnja, tretman vina, standardi i kontrola kvaliteta, najavio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Aleksić je naveo da se u Srbiji oko 80.000 domaćinstava bavi vinogradarstvom i da ima 235 vinarija, od kojih oko dve stotine proizvodi vina sa geografskim poreklom.

Poručivši da će PKS nizom aktivnosti nastaviti da podržava razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, jačanje izvoznog potencijala i promociju domaćih vinarija na međunarodnom tržištu, on je precizirao da će domaće udruženje privrede nastojati da podstakne proizvodnju, nabavku opreme i mehanizacije.

Jedan od naših zadataka je da u narednom periodu srpskim proizvođačima obezbedimo veću dostupnost sredstava iz evropskih i drugih fondova za neophodna ulaganja u razvoj, istakao je potpredsednik PKS.

"Cilj nam je da se povećaju površine pod vinogradima i proizvodnja vina – posebno onih sa oznakom geografskog porekla, unapredi kvalitet, dizajn...PKS će pokrenuti inicijativu da se predvide sredstva za promociju srpskih vina i vinarstva na međunarodnim sajmovima, na kojima učestvuju najveći proizvođači iz čitavog sveta", naveo jeAleksić.

Izvoz vina iz Srbije vredan je oko 20 miliona dolara, a uvoz dvostruko više i, kako je ocenio, neophodno je iskoristiti potencijal Šumadije, Vojvodine, Kosova i Metohije i drugih regiona, poznatih po proizvodnji kvalitetnih vina kako bi se izvoz povećao.

Srpsko vinogradarstvo i vinarstvo je odlična baza za razvoj vinskog turizma u Srbiji, Šumadija predstavlja veliki turistički potencijal i neophodno je iskoristiti tu sinergiju za unapređenje privrednog rasta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija