Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PLAC PROJEKTA: PROJEKAT PLAC, KOJI KROZ EKSPERTSKU POMOć DOPRINOSI USKLADIVANJU SRBIJE SA EVROPSKIM STANDARDIMA, PA SAMIM TIM I PRISTUPNIM PREGOVORIMA, TRAJE VEć TRI GODINE. OBUHVATA 14 POGLAVLJA, A GOTOVO JEDNA čETVRTINA RADA SE ODNOSILA NA POGLAVLJE KOJE SE TIčE żIVOTNE SREDINE, DOK SE VIšE OD POLOVINE ODNOSI NA POGLAVLJA KOJA SE TIčU PRAVA POSLOVNOG NASTANJIVANJA, JAVNE NABAVKE I żIVOTNU SREDINU


Na završnoj konferenciji PLAC projekta Evropske unije, održanoj u Beogradu 14. juna 2016. godine, pohvaljena je velika posvećenost Srbije napredovanju u harmonizaciji propisa i implementaciji evropskih demokratskih tekovina.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport naglasio je da je Srbija na svom putu ka EU i da je odmakla u procesu pridruživanja Uniji. Naveo je da na tom putu Srbija ima okvir dat Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali koji dolazi iz samog pregovaračkog okvira.

"Sa srpske strane imate strukturu, kako za pregovaranje, tako i za implementaciju svega što je potrebno, što će, nadam se, omogućiti da se ubrza napredak i otvaranje poglavlja u bliskoj budućnosti", rekao je Davenport.

On je naveo da EU može da ponudi veliku pomoć Srbiji u različitim sektorima i naglasio da je PLAC projekat jedna od ključnih platformi kroz koju je EU obezbedila vladi konkretnu pomoć i podršku na njenom evropskom putu.

Projekat PLAC, koji kroz ekspertsku pomoć doprinosi uskladivanju Srbije sa evropskim standardima, pa samim tim i pristupnim pregovorima, traje već tri godine.

Obuhvata 14 poglavlja, a gotovo jedna četvrtina rada se odnosila na poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, dok se više od polovine odnosi na poglavlja 3, 5 i 27, koja se tiču prava poslovnog nastanjivanja, javne nabavke i životnu sredinu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.06.2016.
Naslov. Redakcija