Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN UGOVOR O ZAJMU SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM ZA PODRŠKU MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA: SREDSTVA ćE BITI PLASIRANA POSREDSTVOM POSLOVNIH BANAKA POD VEOMA POVOLJNIM USLOVIMA I OMOGUćIćE KREDITIRANJE MSP I PREDUZEćA SREDNJE TRżIšNE KAPITALIZACIJE, KAO I FINASIRANJE PRIORITETNIH PROJEKATA U OBLASTI EKONOMIJE ZNANJA, ENERGETIKE, ZAšTITE żIVOTNE SREDINE, ZDRAVSTVA I OBRAZOVANJA


Srbija i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su Ugovor o zajmu za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća vrednosti 150 miliona evra. To druga kreditna linija, a u okviru paketa od 500 miliona evra koji je Srbiji odobrilla EIB u julu 2013. godine.

Ugovor o zajmu između Srbije i EIB za razvoj malih i srednjih preduzeća u Beogradu su potpisali ministar finasija Srbije Dušan Vujović, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Trabaković i potpresednik EIB-a Dario Skanapieko.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija, sredstva iz tog ugovora biće plasirana posredstvom poslovnih banaka pod veoma povoljnim uslovima i omogućiće kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, kao i finasiranje prioritetnih projekata u oblasti ekonomije znanja, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

Rok dospeća kredita je 12 godina uključujući i četiri godine počeka za projekte koji sprovode mala i srednja preduzeća, odnosno 15 godina uključujući i pet godina od počeka za prioritetne projekte koje sprovode krajnji korisnici svih veličina.

U Ministarstvu finansija naglašavaju da novinu ove kreditne linije predstavlja inicijativa "Poslovi za mlade Zapadnog Balkana", kojom EIB želi da dodatno podrži mala i srednja preduzeća koji dodatno promovišu zapošljavanje mlađe populacije. Deo te kreditne linije je maksimalno 75 miliona evra.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija