Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA ZA ODABIR TUżILACA: PRVI KONKURS ZA POZICIJU REPUBLIčKOG JAVNOG TUżIOCA


Aktuelna republička javna tužiteljka, Zagorka Dolovac, najverovatnije će ostati na toj funkciji i u narednih šest godina. Na konkursu za ovu poziciju, koji je sprovelo Državno veće tužilaca (DVT), ona je ostvarila maksimalan broj poena i zauzela prvo mesto na rang-listi koju DVT šalje Vladi Srbije.

Za poziciju prvog tužioca Srbije prijavilo se pet kandidata. Pored Zagorke Dolovac, kandidaturu su podneli i Ivan Marković iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, Aleksandar Mladenović iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, advokat Zoran Jakovljević i Dragoslav Milanović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Ovo je prvi konkurs za poziciju u tužilaštvu koji je sproveden na osnovu Pravilnika o kriterijumima za odabir tužilaca, koji je prošlog meseca usvojilo Državno veće tužilaca. Po tom pravilniku, rang-lista za određenu poziciju biće ustanovljena na osnovu pismenog testa koji maksimalno donosi 50 poena i usmenog predstavljanja programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva koji nosi 20 poena. Pošto su prethodno radili u tužilaštvu - Dolovčeva, Marković i Mladenović su bili oslobođeni pismenog testa i automatski im je dodeljeno 50 poena.

Advokati Zoran Jakovljević i Dragoslav Milanović su pali pismeni test i samim tim bili isključeni iz trke za republičkog javnog tužioca.

Pošto su preostali kandidati bili izjednačeni, razliku između njih je napravio usmeni deo testa, odnosno izlaganje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva. Nakon jednočasovnog razgovora sa kandidatima, petočlana komisija koju je oformilo Državno veće tužilaca je Dolovčevoj dodelilo 20, Markoviću pet, a Mladenoviću nijedan poen. Nakon toga, zaključena je rang-lista na kojoj je Zagorka Dolovac sa maksimalnih sedamdeset poena ubedljivo prva.

Pojedina strukovna udruženja tužilaca su imala prigovore upravo na usmeni deo testa, smatrajući da ostavlja previše diskrecionih ovlašćenja članovima DVT-a kod rangiranja kandidata. Predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika su javno kritikovali ovaj deo Pravilnika o kriterijumima, jer po njima odsustvo objektivnih kriterijuma predstavlja poroznu koruptivnu tačku.

Inače, rang-lista DVT-a ne mora nužno da znači da će prvi na njoj i postati republički javni tužilac. Po Ustavu, DVT rang listu šalje Vladi Srbije koja potom daje predlog Narodnoj skupštini. Konačan izbor ko će u narednih šest godina obavljati najviši tužilački posao u zemlji daće poslanici parlamenta.

Izvor: Vebsajt Danas, 11.06.2015.