Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ODBRANI OD GRADA I IZMENE ZAKONA O MINISTARSTVIMA: POSLOVI PROTIVGRADNE ZAšTITE PONOVO U NADLEżNOSTI RHMZO, NOVčANA KAZNA OD 100.000 DO MILIONA DINARA PREDVIđENA JE ZA PRAVNO LICE AKO OGRANIčI PROLAZ LICA KOJE SE BAVE ODBRANOM OD GRADA I TRANSPORT RAKETA DO RADARSKOG CENTRA ILI LANSIRNE STANICE


Predlogom zakona o odbrani od grada i izmenama Zakona o ministarstvima, o kojima će poslanici raspravljati na sednici vanrednog zasedanja u utorak, 16. juna 2015. godine, predviđeno je da poslovi protivgradne zaštite ubuduće budu u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZO).

Ti poslovi su do sada bili u nadležnosti MUP-a, odnosno Sektora za vanredne situacije, a predloženim izmenama Zakona o ministarstvima predviđeno je da se oni vrate u nadležnost RHMZO, što je bio slučaj do 2011. godine.

RHMZO će od Sektora za vanredne situacije preuzeti zaposlene i postavljena lica, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu za obavljanje nadležnosti u oblasti protivgradne zaštite.

U obrazloženju tih zakonskih rešenja, Vlada Srbije je navela da su od samog početka funkcionisanja protivgradne zaštite u okviru MUP-a postojali problemi, a da je najveći nastao zbog nemogućnosti finansiranja angažovanja i rada strelaca i nabavke protivgradnih raketa.

"Sistem protivgradne zaštite je nedovoljno efikasno funkcionisao u MUP-u zbog niza problema koji su se javili, jer nije bilo jasnog normativnog okvira za njegovo funkcionisanje u jednom specificnom sistemu kakav je MUP. Sistem protivgradne zaštite ni u jednoj državi nije u nadležnosti MUP-a", piše u obraloženju.

Poslanici će razmatrati i predloženi Zakon o odbrani od grada, nakon što je početkom maja prvobitni Predlog zakona povučen iz skupštinske procedure.

Novim predlogom zakona se kao subjekti sistema odbrane od grada označavaju organi državne uprave, organi autonomnih pokrajina i jedinice lokalne samouprave, a koji obezbeđuju uspostavljanje i funkcionisanje jedinstvenog sistema odbrane od grada na teritoriji Srbije.

U obrazloženju tog akta piše da je u poslednjih 10 godina u toku sezone odbrane od grada iznad teritorije Srbije bilo između 100 i 110 dana sa radarskim praćenjem potencijalno opasne oblačnosti, a da je u proseku dejstvovano u svakom drugom ili u 50 odsto ovih dana.

Broj dana sa dejstvom na gradonosne oblake bio je od 43 do 63 dana u toku jedne sezone, koja inače počinje 15. aprila.

Propisane novčane kazne za kršenje zakona kreću se od 10.000 dinara do miliona dinara.

Novčana kazna od 100.000 dinara do miliona dinara predviđena je za pravno lice ako ograniči prolaz lica koje se bave odbranom od grada i transport raketa do radarskog centra ili lansirne stanice, odnosno ako izvodi radove u zaštitnoj zoni radarskog centra ili lansirne stanice koji sprečavaju radarska merenja ili dejstva raketama.

Vlada Srbije predložila je da se predloženi zakoni donesu po hitnom postupku, kako bi sistem protivgradne zaštite funkcionisao u punom kapacitetu i kako bi se izbegle štetne posledice po život i zdravlje ljudi, kao i po rad samih organa i organizacija usled novih elementarnih nepogoda.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.06.2015.