Zastava Bosne i Hercegovine

Izmene zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom: Dečji dodaci na proveri


Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, pod čiju ingerenciju spadaju dečji i roditeljski dodaci, pomoć i nega drugih lica, trebalo bi da budu usvojene do kraja godine, najavljuju u Ministarstvu rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zloupotrebe prilikom podnošenja dokumenata za primanje dečjeg dodatka u Srbiji su višedecenijska praksa roditelja i niko se nikada nije bavio njihovom proverom. Na taj način nezasluženu finansijsku korist sticali su oni kojima to nije bilo neophodno i uzimali novac ne od države već od dece kojima je taj dodatak zaista potreban....

Nedavna studija Unicefa i Republičkog zavoda za statistiku, koja je rađena na reprezentativnom uzorku od 7.500 domaćinstava i 2.000 domaćinstava u romskim naseljima, pokazala je da samo polovina mališana koji primaju dečji dodatak živi u najsiromašnijim porodicama i da oni najteže ostvaruju svoja zakonom zagarantovana prava.

- Svako deseto dete koje od države dobija novac živi u najbogatijim porodicama u Srbiji - kažu u Unicefu. - Uzroci ovih nepravilnosti mogu biti raznovrsni, od neprijavljivanja onih koji po zakonu imaju pravo do administrativnih grešaka u službama za dečje dodatke.

Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je "težak" 52 milijarde dinara i normalno je da ne može da se radi na brzinu.

- Da bismo napravili promene, mora da proradi centralni registar - smatra Vulin. - Ovih dana razgovaramo s rukovodstvom kako da omogućimo direktnu uplatu. Da bi planirana rešenja imala efekta, nekoliko važnih ministarstava mora da se objedini. On reformiše čitavu državnu upravu. Tu pre svega mislim na odeljenja za dečju zaštitu pri lokalnim samoupravama, centre za socijalni rad, centralni registar, ministarstva finansija i zdravlja. Takođe i nekoliko zakona mora da se prilagodi tome.

Prava iz ove oblasti, tvrde u Ministarstvu, neće se umanjivati, ali biće precizirana. Više neće biti dozvoljeno "pumpanje proseka" za, na primer, porodiljska odsustva, jer je cilj da novac ide u prave ruke. Posle stupanja na snagu najavljenih izmena, proveravaće se imovinsko stanje porodica kako bi se utvrdilo da li im je zaista potrebna pomoć države za dete.

- Ovim izmenama omogućiće se da se finansira odgovorno roditeljstvo, kao i da roditelji imaju obavezu da dete redovno ide u školu - kaže Ministar. - Do sada niko nije kontrolisao ni da li dete uredno ide u školu i da li je dečji dodatak neophodan porodicama koje su ga i dobijale.

Izvor: Vebsajt Večernje novosti, 12.06.2015.