Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA I O IZMENI ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA: Osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 68/2020) i Zakon o izmeni Zakona o lokalnim izborima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2020).

Izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene Zakona o lokalnim izborima odnose se na očuvanje zdravlja od zarazne bolesti koronavirus u izbornom procesu, s obzirom da i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja, koje se pre svega odnose na fizičko distanciranje.

S obzirom da nisu sve stranke koje žele da učestvuju na izborima predale liste, one će nastaviti proces prikupljanja potpisa, a osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

Drugi razlog predloga izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika je "politički dogovor" koji je postignut na sastanku predsednika Srbije i predstavnik svih lista koje su zainteresovane da učestvuju na izborima 21. juna 2020. godine.

"Vlada Republike Srbije je imajući u vidu javno zdravlje i efekte pandemije, kao i politički dogovor, odlučila da proširi krug ovlašćenih overitelja potpisa svih političkih grupacija i lista koje žele na izbore, što je i učinjeno izmenama zakona", izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

"Što se tiče lokalnih izbora vratili smo nadležnosti opštinskim i gradskim upravama, a što se tiče Zakona o izboru narodnih poslanika, uključili opštinske i gradske uprave pored javnih beležnika, uz izuzetak, iz ranijeg zakonskog rešenja, da u jedinicama lokalne samouprave gde nema javnih beležnika, overu mogu da rade i osnovni sudovi, sudske jedinice ili kancelarije osnovnog suda", izjavio je on.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.05.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija