Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNE SLUŽBE OTVORILE ŠALTERE: MUP, opštine, APR, sudovi i druge javne službe počeli prijem i rad sa strankama. Građani imaju rok od 30 dana nakon završetka vanrednog stanja da traže produženje isprava


Posle sedam nedelja, šalteri u sudovima, lokalnim samoupravama, upravnim organima, MUP i Agenciji za privredne registre počeli su u ponedeljak da rade sa strankama. Obavezna procedura svuda je ista: stranke i zaposleni moraju da nose maske i rukavice i poštuju fizičku distancu.

U sudove se ulazi preko dezobarijera, a sudski stražari svima prskaju ruke asepsolom pre nego što prođu metal-detektor vrata. Liftovima mogu maksimalno dvoje da se voze istovremeno, a prednost prilikom ulaska u sudnicu imaju okrivljeni, branioci i ostali koje sud pozove, dok publici, ukoliko nema uslova za poštovanje fizičke distance, ulazak nije omogućen.

I APR je nanovo počeo rad sa strankama i u sedištu i u 13 organizacionih jedinica, od 9 do 15 sati. Osim šaltera Agencije, otvoreni su i šalteri "Pošte", a prvog dana rada ispred sedišta u Brankovoj formirao se red duži od 30 metara. Broj stranaka u šalter-sali je ograničen.

Od ponedeljka rade i šalteri Uprave za upravne poslove MUP Srbije, u policijskim upravama i stanicama. Građani opet mogu da prijave prebivališta i boravišta, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da podignu dokumenta. Građanima se preporučuje da zahteve za prvu registraciju i promenu vlasništva vozila, promenu podataka u saobraćajnoj dozvoli i drugo šalju preporučenom poštom, a više informacija mogu pronaći na sajtu MUP. Registracione nalepnice za vozila, upisana u jedinstveni registar, do 1. jula 2020. izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila. Termin za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš moguće je zakazati preko portala e-uprava. Lična dokumenta, kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, važiće do donošenja odluka po zahtevima za izdavanje novih, ako budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja. Prijavu prebivališta za novorođeno dete roditelji, sa skeniranom dokumentacijom mogu podneti na mejl drzavljanstvalk.odsekuup@mup.gov.rs.

Uprava za strance PU Beograd radiće sa strankama svakog dana, i vikendom, od 8 do 18.30, a termin treba zakazati telefonom ili mejlom.

Beogradske opštine počele su takođe u ponedeljak da dočekuju građane. Svi koji dođu, na ulazu prolaze dezobarijeru i obezbeđenje im meri temperaturu. Nadležni ipak apeluju na sugrađane da sve što mogu završe elektronskim putem.

Obavezno merenje temperature svima koji uđu u školu, uključujući direktora, dežurne učitelje, osoblje i decu, prelaz preko dezobarijere, rukavice i maska - tako izgleda ulazak u osnovne škole u kojima je u ponedeljak, nakon skoro dva meseca, počeo sa radom boravak za decu do 12 godina.

Tako je bilo i u beogradskoj OŠ "Bora Stanković" (na slici), gde na ulazu stoji žena zadužena da dezinfikuje ruke i izmeri temperaturu svima koji uđu, a ući se ne može bez odobrenja direktora. Ona, takođe, prihvati i decu koja dolaze, kako roditelji ne bi ulazili u školu.

- Poštujemo sve mere Ministarstva prosvete, a do podne su nas posetili prosvetni, sanitarni i inspektori rada, da provere poštujemo li preporučene mere zaštite - kaže direktorka Rada Rakočević.

U boravak je u ovoj školi u ponedeljak došlo devetoro dece iz prvog, drugog i trećeg razreda. Đaci ne nose maske i rukavice ali sede na propisanoj udaljenosti od dva metra, jer je za svaki razred obezbeđena posebna učionica.

- Za sve njih je organizovana nastava, od 9 sati ujutro na televizorima prate časove na RTS Planeta, potom ih čeka ručak koji se sprema u školi, jer donošenje hrane nije dozvoljeno. Nakon toga izlaze u dvorište da se igraju i posle rade domaće zadatke. Obezbeđeni su i laptopovi kako bi deca preko platforme gugl-učionica mogla da prate zadatke koje dobiju od učiteljica - kaže direktorka.

Deca u boravku mogu da ostanu do 16.30, a preporuka Ministarstva prosvete je da dolaze najranije u 7.30. Preporuka je i da u učionicama ne može biti više od devetoro učenika i jedne učiteljice.

Roditelj je u obavezi da, kada dovodi dete u školu, nosi masku i rukavice, a direktor škole može od roditelja da zatraži potvrdu da mora da odlazi na posao, ukoliko proceni da su roditelji neopravdano prijavili decu za pohađanje celodnevnog boravka.

Ukidanjem vanrednog stanja počeli su da teku rokovi za podnošenje zahteva za novčanu naknadu, donošenje odluka i produženje dozvola za rad strancima, kažu u NSZ. Građani kojima je radni odnos prestao u periodu trajanja vanrednog stanja zahtev za novčanu naknadu mogu da podnesu u roku od 30 dana počev od 7. maja.

Kako navode, i dozvole za rad sa strancima čije je važenje isteklo za vreme trajanja vanrednog stanja nastavile su da važe sve do njegovog isteka, a rok za njihovo produženje je 30 dana, takođe počev od 7. maja.

NSZ podseća korisnike da je prestao da važi poseban režim za računanje rokova u upravnim postupcima. Stranke kojima je radni odnos prestao tokom trajanja vanrednog stanja zahtev za novčanu naknadu mogu da podnesu u narednih mesec dana.

Vrtići u Srbiji u ponedeljak su otvorili vrata mališanima, čiji roditelji moraju da rade, a nemaju drugu opciju za čuvanje dece. Iako je u anketi Ministarstva prosvete prijavljeno da će se 36.911 dece vratiti u vrtić, prvog dana se pojavio manji broj mališana. Razlog je, verovatno, što roditelji nisu uspeli da nabave neophodne potvrde od pedijatra i iz firme o radnom angažovanju, a neki su i odustali.

U glavnom gradu otvoreno je 308 vrtića, ali je došla samo četvrtina prijavljenih mališana ili tek 16. deo od ukupnog broja dece koja pohađaju državne vrtiće. Nadležni očekuju da će narednih dana broj dece rasti, kako se roditelji budu vraćali postepeno na posao. Prvog dana, nijedno dete nije odbijeno ako roditelj nije imao potvrdu da ne može da radi od kuće, ali će morati da je donesu narednih dana.

- Posle gotovo dvomesečne pauze u vrtiće je došlo 3.430 dece, što je četvrtina od ukupno prijavljenih 13.500 - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda. Najviše dece je došlo u vrtiće na Novom Beogradu - 449, na Paliluli - 393 i Voždovcu - 373, dok se najmanje mališana ovog jutra vratilo u Sopotu, njih 26.

Svih 18 objekata PU "Naše dete" u Šapcu je otvoreno, a prvog dana krenulo je više od 200 mališana od 440 prijavljene dece ali se očekuje da će ih do kraja sedmice biti više. Od 600 dece koliko se prijavilo, u niškoj PU "Pčelica", krenula su 182 deteta, od kojih je 10 iz jaslenih grupa. U vrtiće u Nišu upisano je 6.000 mališana.

U anketi koja je urađena među roditeljima čija deca idu u Dečju ustanovu "Čika Jova Zmaj" u Pirotu, prijavilo se 176 mališana, a potvrdu pedijatra do sada je dobilo 60 najmlađih. Od 400 prijavljenih, u obdaništima u Pomoravskom okrugu krenulo je 116 dece i to - u Jagodini 52, Paraćinu - 22, Ćupriji - 22, Despotovcu - 15, Svilajncu pet, a u Rekovcu nijedno dete.

Pekari, kuvari, konobari, frizeri i ostali zaposleni kojima je za rad potrebna overena sanitarna knjižica, čekali su u ponedeljak satima strpljivo ispred Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Kako su, nakon ukidanja vanrednog stanja, otvoreni restorani, kafići, pekare, saloni lepote i svi drugi objekti, njihovi radnici su morali na novi sanitarni pregled, jer im je važnost prethodne potvrde istekla. Zbog povećanog interesovanje, gužve se očekuju i narednih dana.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 12.05.2020.
Naslov: Redakcija