Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Predviđeno obavezno konsultovanje građana o kreiranju opštinskog budžeta u delu koji se tiče investicija


Šta da se gradi, u šta da se ulaže, kako da se živi, o tome će građani u lokalnim sredinama ubuduće više da se pitaju. To donosi Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi koji bi pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije trebalo da budu pre letnje pauze.

Na sreću, lepa Gornja Vranjska kod Šapca, decenijama nije videla bagere. Sada se sređuje centar cela, i to onako kako su odlučili žitelji na referendumu. Milion dinara da ulože u trotoar, autobusku stanicu, a nići će i prvi seoski parking.

"Meštani su takođe bili zadovoljni činjenicom da mogu sami da odlučuju šta im je potrebno u selu i šta će se raditi, a centar sela je bio prioritet, jer je to mesto gde je sve koncentrisano i gde se ljudi okupljaju", kaže Julijana Mitrović iz sela gornja Vranjska.

To je samo jedna od 24 šabačke mesne zajednice koje su neposrednim izjašnjavanjem izglasale gde će se utrošiti novac od poreza. Otkako je odlukom Skupštine Šapca to omogućeno, utrostručena je naplata poreza.

"Ovo ostaje našoj deci i najlepše je raditi za sledeća pokolenja koja dolaze", ističe Nikola Pavlović, meštanin sela Sinošević kod Šapca.

Predlogom zakona predviđa se obavezno konsultovanje građana o kreiranju opštinskog budžeta u delu koji se tiče investicija. Veću širinu daje inicijativi građana.

"Građanska inicijativa mora biti podržana od strane pet procenata na teritoriji lokalne samouprave sa biračkim pravom, dakle da se nalaze u biračkom spisku. Takođe obaveza opštinskog organa uprave je da na primeren način obavesti o pristupanju izradi nekog opšteg akta", navodi ministar lokalne samouprave Branko Ružić.

U Zrenjaninu, podeljenom oko inicijative za promenu naziva grada, mnogo se očekuje od novina u zakonu.

"Očekujemo da bude bolji, savremeniji, životniji, tačno su i definisane neke oblasti, pre svega oko funkcionisanja mesne zajednice, bolje međuopštinske saradnje", napominje Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

U međuopštinsku saradnju teraju nas i evrointegracije, jer se na taj način više novca može povući iz fondova Evropske unije za ulaganja, kao i na veće učešće građana u odlučivanju.

"Srpsko društvo sazreva sve više, pa i u tom pogledu. I zato je važno da smo ovim zakonskim predlogom otvorili mogućnost da njihova uključenost u sve te procese bude na višem nivou, da bude normirana i jasno definisana", dodaje ministar Ružić.

U izmene Zakona utkana su dobra iskustva gradova i opština širom Srbije. Pa tako i u vezi sa mesnim zajednicama, koje bi trebalo da vrate stari sjaj, izgubljen poslednjih 15 godina.

Izvor: Vebsajt RTS, Ruža Jeremić Turudić, 12.05.2018.
Naslov: Redakcija