Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Bez licenci i sklopljenog ugovora nema nastupa u ugostiteljskim objektima


Da bez licence i sklopljenog Ugovora sa gazdom, muzičari ne mogu da nastupaju u ugostiteljskim objektima, "zacementirano" je i odlukom Vlade Republike Srbije.

Kako je u četvrtak saopšteno posle sednice, Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 23/2015), obavezan je i za ugostitelje koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije i koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju.

Donošenjem ove mere ravnopravni su uslovi za sve poslodavce u Srbiji, čime se sprečava siva ekonomija u ovoj oblasti, a iz Vlade dodaju da će Odluka značajno doprineti zaštiti prava izvođača, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj oblasti.

Iz Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, međutim, kažu, da se ovo pravilo već uveliko primenjuje. Već godinu dana nema svirke bez sklopljenog ugovora ugostitelja i muzičara, a ugovora nema sa muzičarima bez licence. Dodaju, ipak, da je od početka primene Odluke, registrovano mnogo malverzacija i zloupotreba oko licenciranja, da je Odluka najviše pogodila ugostitelje koji rade za najmanje novca.

- Nova Odluka, samo je potvrda stare, koja se od lane i primenjuje - kaže Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Ugovor o izvođačkom radu, delu, za estradno muzički program u ugostiteljstvu, bili su u obavezi da potpisuju samo ugostitelji koji su članovi Unije poslodavaca. Od 2017. godine je prošireno dejstvo tog kolektivnog ugovora na sve koji angažuju estradne umetnike za bilo koju vrstu programa.

Kako Bajić kaže, Poseban kolektivni ugovor nije toliko bitan za umetnike, izvođače, koliko za poslodavce jer oni plaćaju doprinose, a ne umetnici. Ako nema ugovora, ugostitelji moraju da plate kaznu. Za umetnika je bitno samo da ima uverenje - licencu, koje izdaju samo dva reprezentativna udruženja - Savez estradno-muzičkih umetnika SEMUS i Udruženje džez, rok i zabavne muzike.

Postoji više od 30 udruženja, a jedino ova dva mogu da daju potvrde - kaže Bajić. - Naše, Udruženje estradnih umetnika, sa oko 3.500 članova, najveće je u Srbiji. Svojim članovima, među kojima su gotovo sva poznata imena estrade, licence obezbeđujemo preko Udruženja džeza. Ostala velika nereprezentativna udruženja su kragujevački "Koncert" i "Melos" iz Čačka.

Od kada se ova Odluka primenjuje, svaki član muzičkog sastava mora da bude plaćen makar minimalnom cenom od 1.200 dinara po radnom danu, a ne da radi samo za bakšiš. Može da bude angažovan i na dan i na godinu. Poslodavac u upravi prihoda svoje opštine mora da plati porez i doprinos za muzičara. Ako neka od ovih karika ugovora i licenciranja nije ispoštovana, penale će pisati tržišni, finansijski i inspektori uprave prihoda.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 10.000 muzičara, što je po mišljenju stručnjaka prevelika konkurencija. Zato se, od primene nove Odluke, u praksi često događa da izvođači sami uplate sebi zagarantovane minimalne honorare, da bi oslobodili ugostitelje obaveza i omogućili sebi da rade makar za bakšiš.

Izvor: Vebsajt Blic, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija