Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 1. juna 2017. godine upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i PIO fondu, tako da država odmah prestaje isplatu penzija. Ovo će se automatski povezivati i sa biračkim spiskom, tako da će svaka promena u matičnim knjigama biti odmah "oslikana" u jedinstvenom biračkom spisku


Sa punom primenom Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) od 1. juna 2017. godine, upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i PIO fondu, tako da država odmah prestaje isplatu penzija, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

"Ni građani više nemaju problem da ne znaju da treba i PIO fond posebno da obaveste o nečijoj smrti, pa nastavljaju da primaju penzije, pa moraju da ih vraćaju sa kamatom, a država ima gubitke", rekla je Brnabićeva.

Uz to, napominje, to će se automatski povezivati i sa biračkim spiskom, tako da će svaka promena u matičnim knjigama biti odmah "oslikana" u jedinstvenom biračkom spisku.

"Ja verujem da je to jedna ozbiljna revolucija u državnoj upravi, a najveći efekat tog Zakona je što on kaže da je država servis građana i da građani više nisu kuriri za državu, te, ukoliko neki dokument postoji kod bilo kog organa državne uprave ili lokalne samouprave, građani ne treba da ga donose", naglasila je Brnabićeva.

Procena je da će novi Zakon, kako objašnjava, godišnje uštedeti čak 6,7 miliona papira.

"Kada povežemo dokumente Matičnih knjiga, MUP-a, Poreske uprave, PIO fonda, NSZ, Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja, od 1. juna, vi dođete na šalter, treba vam neki vaš izvod, šalterski službenik će da se uloguje na portal eUprave, kada ukuca vaše ime i prezime, automatski će da povlači sva ta dokumente iz baza podataka i praktično će odmah moći građanima da se daje izvod po koji su došli", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, poslednjih nekoliko meseci radilo se na povezivanju šest osnovnih baza podataka koje imaju 80 odsto podataka građana, te na procesu prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik, kako bi sve moglo da se poveže.

Puna primena tog Zakona, naglašava Brnabićeva, kreće 1. juna 2017. godine, a ona očekuje i pune efekte primene od tog datuma.

Izvor: Vebsajt RTS, 12.05.2017.
Naslov: Redakcija