Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 23: U skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 Tužilaštvo za ratne zločine treba da izradi i usvoji Tužilačku strategiju za istragu i gonjenje ratnih zločina


Pred novim Tužiocem za ratne zločine nalaze se brojni izazovi i velika odgovornost, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović navodeći da je izbor novog tužioca od velikog značaja i za ispunjenje obaveza koje je Srbija preuzela u okviru Poglavlja 23.

Vlada Republike Srbije je parlamentu predložila dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

"Jedan od prvih koraka koji se u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 očekuje od Tužilaštva za ratne zločine, jeste izrada i usvajanje Tužilačke strategije za istragu i gonjenje ratnih zločina", rekla je Kuburović obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izbor novog tužioca za ratne zločine, ali i predloge za izbor više javnih tužilaca.

Dodala je da u okviru ove Strategije, Tužilaštvo za ratne zločine treba da učini potrebne napore na unapređenju unutrašnje organizacije i unapređenja efikasnosti rada Tužilaštva.

Kaže da su, pored Akcionog plana za Poglavlje 23, brojne buduće aktivnosti Tužilaštva za ratne zločine definisane i u okviru Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina ("Sl. glasnik RS", br. 19/2016).

"Po broju i obimu aktivnosti iz ove Strategije koje je potrebno sprovesti, Tužilaštvo za ratne zločine čini glavnog nosioca njenog uspešnog sprovođenja", navodi Kuburović.

Tužilaštvo ima i značajnu ulogu u procesu efikasne međunarodne, a naročito regionalne saradnje u istrazi i procesuiranju ratnih zločina, zbog čega izbor novog Tužioca treba da pomogne i intenziviranju ovih mehanizama.

"Imajući sve ovo u vidu, kao i činjenicu da se usled ponovljene procedure izbora već značajno kasni sa sprovođenjem dva strateška dokumenta, pred novim tužiocem nalaze se brojni izazovi i velika odgovornost, čije su razumevanje oba kandidata dokazala kroz predložene programe rada", kaže Kuburović.

Ministarka pravde je, obrazlažući i druge predloge za izbor u više javnih tužilaštava u Srbiji rekla da su za te funkcije predloženi najbolji kandidati.

"Uverena sam da će predložena rešenja, ukoliko ih budete podržali, doprineti što kvalitetnijem radu javnih tužilaštava i što efikasnijoj i kvalitetnijoj borbi protiv korupcije koja predstavlja jedan od prioriteta ove Vlade Republike Srbije i Ministarstva pravde", kaže Kuburović.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija