Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF: PRIVREDA REGIONA NASTAVLJA RAST, OSIM U SRBIJI


Privreda regiona nastavlja rast u 2015, osim Srbije koja jedina može da očekuje produžetak recesije, procene su iz ovogodišnjeg regionalnog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda.

Nakon 1,8 odsto negativnog privrednog rasta u 2014, u Srbiji se za 2015. prognozira takođe negativan privredni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto.

U celini gledano, procena MMF-a je da će privrede srednje i jugoistočne Evrope ove godine nastaviti oporavak, po prosečnim realnim stopama rasta BDP-a koje će se kretati i iznad četiri odsto.

Izveštaj se odnosi na zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope, baltičke zemlje i bivše sovjetske republike, među kojima po očekivanoj stopi rasta predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 odsto.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Kim Deheng izjavio je danas da bi ta institucija podržala trošenje novca iz budžeta na javne investicije, ali da ona, zbog rastućeg javnog duga, budu unatar fiskalnog prostora.

"Javne investicije podržavamo. Cilj je zapravo da obuzdamo potrošnju, ali i da stvorimo prostor za javne investicije. Budući da i javni dug raste, ulaganja bi morala da budu unutar fiskalnog prostora", rekao je Deheng nakon predstavljanja prolećnog izveštaja MMF za region centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

On je naveo da sada postoji veći prostor u budžetu za javne investicije, ali da ipak mora da se napravi balans između otplate duga i trošenja na investicije.

Prema njegovim rečima, MMF podržava da vlada troši na investicije do mere koja ne ugrožava javne finansije. U isto vreme, kazao je on, nastaje zabuna najviše zbog loše koordinacije i planiranja.

"Lista investicionih želja ministarstava nije do kraja usklađena sa ograničenjima sa kojima se zemlja kao celina suočava. Tako je i jedan od naših ciljeva da unapredimo budžetski sistem kako bi bio efikasniji", rekao je Deheng.

On je ukazao i na problem u koordinaciji i planiranju, zbog čega se u Srbiji dešava da ni već predviđen novac za ulaganja nije potrošen.

"Problem je što vlada nije mogla da realizuje javne investicije predviđene budžetom prethodnih godina, čak iako je udeo bio vrlo mali, manji od tri odsto bruto domaćeg proizvoda. Onda i nema smisla da se odvaja više para, kada ne može da se potroši ni ovo do sada", rekao je on.

Izvor: Tanjug, 15.5.2015.