Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJENE NOVINE U CARINSKOM POSLOVANJU: PRELAZAK NA NOVI KOMPJUTERIZOVANI TRANZITNI SISTEM (NCTS)


U Privrednoj komori Beograda održan je 14.maja 2014.godine stručni skup pod nazivom "Novine u carinskom poslovanju Republike Srbije" u organizaciji Udruženja saobraćaja i telekomunikacija i Uprave carina. Prezentaciji koju je tom prilikom održao pomoćnik direktora UC Veselin Milošević prisustvovali su predstavnici značajnih privrednih sistema poput "Pošte", "Železnice", "GSP", "Logitransa", "Privredne komore Beograd" i dr.

Milošević je prisutnima govorio o novinama u carinskom poslovanju, prelasku na Novi kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS) čije se pokretanje finansira iz projekta IPA 2011. Akcenat je tokom prezentacije stavljen na značaj i obavezu modernizacije i usklađivanja carinskog sistema sa evropskim standardima.

Najznačajniji rezultati koji bi tokom procesa usklađivanja trebalo da budu postignuti su:

• Uskladiti srpski carinski tranzitni sistem i procedure sa propisima Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku i sa propisima NCTS putem implementacije NCTS kompatibilne nacionalne aplikacije za nacionalni tranzit i Sistem upravljanja obezbeđenjem

• Uskladiti postupke kontrole srpske carine sa sistemima EU za upravljanje rizikom putem implementacije IT sistema za upravljanje rizikom kao i tehnikama i tehnologijom upravljanja rizikom.

• Uvesti Sistem ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) i sprovesti obuku carinskih službenika koji obavljaju operativne poslove radi upoznavanja s procedurama koje treba usvojiti i postupaka koje treba preduzeti za AEO

Plan budućih aktivnosti predviđa izgradnju sistema koja bi po planu trebalo da bude dovršen krajem maja 2014.godine. Testiranje bi trebalo da traje od juna do decembra 2014.godine, dok će obuke za zaposlene biti organizovane od avgusta do kraja tekuće godine. Nacionalni NCTS sistem trebalo bi da se primenjuje od januara 2015.godine, dok se pristupanje sistemu zajedničkog tranzita očekuje u junu 2015.

Za sada se primenjuje niz pojednostavljenih postupaka, kako na osnovu fakture, tako i kućno carinjenje, ali i upotreba zajedničkog obezbeđenja u postupku tranzita robe koji u velikoj meri olakšavaju poslovanje odgovornim privrednicima. 

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 14.5.2014.