Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZA IZMENU ODREDBE U ZAKONU O RADU: Zaposleni, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje radi u radnom odnosu ili van radnog odnosa


Što se načina tiče, dovoljna je izmena člana 5 stav 1 Zakona o radu. Prema toj odredbi, pod zaposlenim se podrazumeva "fizičko lice u radnom odnosu kod poslodavca". Ako Zakon, pored rada u radnom odnosu, uređuje i rad van radnog odnosa, pomenuta odredba trebalo bi da glasi: Zaposleni, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje radi u radnom odnosu ili van radnog odnosa.

Proširenjem pojma zaposlenog, položaj statistički nevidljivih radnika, a to su upravo oni koji rade van radnog odnosa, bio bi značajno unapređen, bez obzira na to što bi njihova prava na radu ili u vezi sa radom i dalje bila ispod nivoa onih koji rade u radnom odnosu. Uostalom, različit položaj na radu ili u vezi sa radom imaju i lica u radnom odnosu, u zavisnosti od toga da li su ga zasnovali na neodređeno ili određeno vreme, sa punim ili nepunim radnim vremenom, za rad u prostoru poslodavca ili van tog prostora, kao pripravnici, uz probni rad ili za obavljanje kućnih pomoćnih poslova. 

Izvor: www.danas.rs