Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: RGZ opterećen zahtevima koji nisu u nadležnosti katastra


Republički geodetski zavod obaveštava da je tokom 2023. godine primio i odgovorio na 777 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Važno je naglasiti da se više od 90 odsto zahteva nije odnosilo na rad RGZ-a.

Ovakva besmislena i neopravdana pitanja koštala su građane Srbije više od 160.000 evra direktnih troškova u prethodnoj godini. Vreme koje je utrošeno za njihove odgovore je ekvivalentno 30 godina rada jednog službenika. Ovi zahtevi, uglavnom podneti od strane pojedinih advokata, novinara, nevladinih organizacija i dr. a najmanje od građana, predstavljaju sistemsku zloupotrebu prava koja opterećuje i usporava rad RGZ-a.

Većina zahteva se odnosila na javnobeležnička dokumenata (ostavinska rešenja, ugovore…), sudska dokumenta (presude, rešenja, poravnanja…), dokumenta jedinica lokalne samouprave (rešenja o ozakonjenju, planski akti, odluke i projekti JLS…), kao i ostala pitanja poput: “Ko je nadležan za banderu, na navedenoj katastarskoj parceli, koja se vidi na Geosrbiji?” i slična.


Izvor: Vebsajt RGZ, 11.04.2024.
Naslov: Redakcija