Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I KATASTAR INFRASTRUKTURE: Cena prilikom podnošenja zahteva za upis, po starim ispravama, u katastar


Građani advokatima plaćaju stručnu pravnu pomoć za upis prema ispravama za koje su prošli svi zakonski rokovi za podnošenje, a ne sam čin podnošenja zahteva. Cena usluga Republičkog geodetskog zavoda za podnošenje zahteva za upis u Registar nepokretnosti je uvek bilo i ostaje besplatno. Cenu za pravnu pomoć advokata, u vezi sa upisom prava na osnovu starih isprava je odredilo tržište i prema saznanjima RGZ-a obično se kreće u rasponu od 50 evra, u unutrašnjosti, do 100 evra u Beogradu.

Stručna pravna pomoć advokata, prilikom podnošenja zahteva za predmete koji se upisuju po starim ispravama i komplikovanim procedurama, je neophodna zato što se obični građani ne suočavaju sa izazovima koje pred njih postavlja digitalna pismenost, već pre svega nedostatak pravne pismenosti i opšta obaveštenosti, koja je rezultirala propuštanjem zakonskih rokova za upis prava. Pravna regulativa i procedura su složene, te je stručna pomoć neophodna kako bi se izbegle greške i osigurala ispravnost postupka.

RGZ je tehnološki napredovao, omogućavajući podnošenje zahteva elektronskim putem, što pojednostavljuje proces, ali ne eliminiše potrebu za stručnom pravnom pomoći u određenim situacijama. U suštini, građani plaćaju za vrednost i sigurnost koju pruža stručno rešavanje njihovog pravnog problema, a ne za čin podnošenja zahteva.


Izvor: Vebsajt RGZ, 12.04.2024.
Naslov: Redakcija