Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Odgovori na najčešće postavljana pitanja


Registracija na SEF

Registracija subjekata javnog sektora

1. Predsednik opštine je zakonski zastupnik opštine. Da li uvek lice koje otvara prvi nalog mora da bude zakonski zastupnik korisnika javnih sredstava, npr. opština, direkcija, mesna zajednica…?

Isključivo zakonski zastupnik (u slučaju opštine – predsednik ili načelnik opštine) može da otvori prvi nalog za jedinstveni broj korisnika javnih sredstava koji označava tu opštinu. Analogno, s obzirom na činjenicu da mesne zajednice imaju status pravnih lica, predsednik saveta mesne zajednice, kao zakonski zastupnik, otvara prvi nalog za mesnu zajednicu.

2. Greškom sam izabrao tip subjekta prilikom prijave. Da li mogu da promenim na mom nalogu tip subjekta?

Nije moguće promeniti Tip subjekta nakon kreiranja naloga na demo verziji SEF-a. Kontaktirajte korisničku podršku SEF-a povodom rešavanja problema.

3. Nedavno je došlo do smene zakonskog zastupnika, ali sistem elektronskih faktura nam prijavljuje grešku da ne prepoznaje zakonskog zastupnika, u čemu je problem?

Ukoliko ste uspeli da registrujete kompaniju sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom prethodnog zakonskog zastupnika, u odeljku podešavanja/korisnici možete dodati novog zakonskog zastupnika, u suprotnom potrebno je pokrenuti proceduru ažuriranja podataka u registru KJS u Upravi za trezor.

Ukoliko zakonski zastupnik pri registraciji ne može da završi proceduru registracije, iz gore navedenog razloga. neophodno je da proverite u Upravi za Trezor da li je izvršeno ažuriranje podataka u registru KJS i ukoliko nije, pokrenuti proceduru ažuriranja podataka u registru KJS u Upravi za trezor. Nakon izvršene promene zakonskog zastupnika, registraciju na sistemu elektronskih faktura možete odraditi dan nakon promene.

4. Da li uvek lice koje otvara prvi nalog na sistemu elektronskih faktura mora da bude zakonski zastupnik?

Da, isključivo zakonski zastupnik može registrovati subjekt na SEF.

5. Kada pokušamo da pristupimo Sistemu eFaktura i unesemo JBKJS dobijamo poruku da lice nije zakonski zastupnik iako jeste.

Molimo Vas da proverite u Upravi za trezor da li su ažurirani podaci vezani za zakonskog zastupnika.

Registracija subjekata privatnog sektora

1. Zakonski zastupnik sam u više kompanija. Kako da na Sistemu elektronskih faktura registrujem svaku kompaniju?

Nakon što ste uspešno registrovali prvu kompaniju, na kontrolnoj tabli sistema za elektronsko fakturisanje, u gornjem desnom uglu, klikom na naziv kompanije korisniku se otvara prozor sa opcijom “dodaj novu kompaniju”. Ponavljanjem istog postupka za svaku narednu kompaniju, zakonski zastupnik može registrovati sve komppanije koje zastupa.

Registracija dobrovoljnih korisnika

1. Mi bismo trebali da se registrujemo kao tip kompanije: "Drugo", sa našim PIB-om. Greška koja nam se javlja je: "Greška prilikom poziva API metode Poreske uprave".

Ukoliko ste odabrali odgovarajući tip kompanije, najverovatnije je došlo do trenutnog prekida u vezi između Sistema za elektronsko fakturisanje i Poreske uprave. Molimo Vas da pokušate da se registrujete ponovo, isključivo kvalifikovanim elektronskim sertifikatom zakonskog zastupnika.

2. Da li je moguće da se na sistem elektronskih faktura registrujem kao fizičko lice?

Da, moguće je registrovati se na sistemu elektronskih faktura kao fizičko lice.

Prijava na SEF

Problemi prilikom prijave na SEF

1. Zakonski zastupnik je registrovan na eID-u, ali ne može da pristupi demo verziji. Jednostavno kada se unese pin pokaze nam grešku.

Za uspešnu prijavu na demo verziju e-Fakture je potrebno da zakonski zastupnik ima validan kvalifikovani elektronski sertifikat.

Prijava na Sistem eFaktura

1. Ako se registrujem na demo sajtu eFaktura, da li ću morati ponovo da se registrujem na produkcionom sajtu ili će registracija biti automatski preuzeta?

Moraćete ponovo da se registrujete na demo verziju elektronskog fakturisanja. Registracija na demo neće automatski biti preuzeta na produkcionu verziju.

Izvor: Vebsajt eFaktura, 11.04.2022.
Naslov: Redakcija