Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Na listi još 150 lekova


Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu na kojoj se nalazi 150 lekova koji će ubuduće biti dostupni građanima "preko recepta", izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodala da je najveći broj lekova sa spiska "paralela" onih koji se već prepisuju pacijentima.

Škodrić je rekla da se uvođenjem "paralela" za lekove koji su već na listi izbegavaju nestašice, postižu niže cene pri nabavkama i veća konkurencija na tržištu.

"U ovoj grupi lekova sa nove liste nalaze se antibiotici, anestetici, antipiretici poput paracetamola u obliku rastvora, a to su lekovi koji se danas višestruko više koriste zbog kovida", rekla je Škodrić.

Dodala je da na novom spisku povećan broj lekova za hipertenziju i psihijatrijska oboljenja, kao i da je dodat "veliki broj" citostatika, za karcinome kolena, jajnika, želuca i prostate.

"Inovativnih lekova na ovoj listi nema, ta lista je u pripremi i biće spremna do početka leta", najavila je direktorka RFZO i naglasila da je odlukom te institucije povećan broj ustanova u kojima će biti moguće dati terapiju za maligne i hematološke bolesti.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.04.2021.
Naslov: Redakcija