Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O NAČINU UČEŠĆA OPTUŽENOG NA GLAVNOM PRETRESU U KRIVIČNOM POSTUPKU KOJI SE ODRŽAVA ZA VREME VANREDNOG STANJA PROGLAŠENOG 15. MARTA 2020. GODINE: Skajp suđenja predstavljaju ograničenje ljudskih prava


Takozvana Skajp suđenja u vanrednom stanju u Srbiji predstavljaju ograničenje ljudskih prava, ocenio je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski.

"Sud se stavio u funkciju propagande vlasti, a nije radio posao koji treba da radi. Stavio se u funkciju propagande i zastrašivanja građana. Te presude ne bi smele da ostanu na snazi", rekao je Beljanski.

Stavljanje optuženih u pritvorsku jedinicu u Vršcu ili Požarevcu pre suđenja za Beljanskog predstavlja jednu vrstu ucene, jer boravkom u pritvorskoj jedinici rizikuju da se zaraze koronavirusom.

"To je jedna vrsta ucene, ako ne zaključite sporazum (o priznanju krivice), rizikujete da se zarazite. Ako nisu preduzete sve mere, to je onda i rizik da je tortura u pitanju", rekao je Beljanski i dodao da nije neophodno da okrivljeni sedi u pritvoru.

Upitao je zbog čega je problem da okrivljeni boravi u kućnom pritvoru ili izolaciji i da se testira pre dolaska na suđenje.

"Skajp suđenja nisu sama po sebi loša, ali nije mi jasno zašto ih je potrebno sada držati. Izloženi smo strašnom eksperimentu koji je u krivičnom pravu nedopustiv", ukazao je Beljanski.

Predsednica Yucom-a Katarina Golubović ocenila je da je Skajp suđenjima ugroženo pravo na pravično suđenje, jer ne znamo u kakvim uslovima su optuženici pritvoreni.

"Ne znamo ni da li su pritvorenici zdravstveno bezbedni. Vladavina prava mora i u vanrednom stanju da postoji", rekla je Golubović i pozvala nevladine organizacije u Srbiji da zajedničkim akcijama "poprave štetu".

Rekla je da je Yucom i tokom vanrednog stanja nastavio da pruža besplatnu pravnu podršku građanima Srbije i ocenila da u državi trenutno postoji pravna nesigurnost.

"Neminovne su povrede ljudskih prava u vanrednom stanju i treba ih sprečiti. Posle vanrednog stanja pričaćemo o posledicama", rekla je predsednica Yucom-a i dodala da je raduje činjenica što smo kao društvo uspeli da očuvamo pravo na kritiku tokom vanrednog stanja.

Advokat iz Niša Marko Krstić upozorio je da svaki krivični postupak koji se vodi uvek zavređuje jednako postupanje suda.

"Krivično delo samo po sebi ne može biti otežavajuća okolnost", rekao je Krstić i dodao da su Uredbom o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 49/2020) Vlada Republike Srbije "suspendovana prava okrivljenog".

Uz ocenu da na taj način izvršna vlast u Srbiji želi da dominira, Krstić je upozorio da građani ne znaju koja su im sve prava ograničena tokom vanrednog stanja.

"Vlada Republike Srbije kormilari vanrednim stanjem i donošenjem uredbi", zaključio je Krstić.

Bilo je reči i o drugim odlukama i uredbama koje su donete tokom vanrednog stanja, a Vladimir Beljanski je upozorio da će o svemu tome morati jednog dana da se odredi i Ustavni sud Srbije.

"Narodna Skupština Republike Srbije bi morala da je u stalnom zasedanju. Kako je moguće da Narodna skupština ne održava skajp sednice, kada mogu skajp suđenja. Ali o tome će se Ustavni sud izjašnjavati", zaključio je Beljanski.

Izvor: Vebsajt N1, 09.04.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija