Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Krivično delo izazivanje panike i nereda može se učiniti samo lažnom vešću. Opasnost od panike preti i od tačnih informacija, ali onda nema krivičnog dela


Svaki najavljeni događaj za pravnike je "buduća neizvesna okolnost", pa se ne može odmah tvrditi da li je reč o lažnoj ili o pravoj vesti, a samo lažnom vešću može se učiniti krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019).

Krivični zakonik "zahteva" da je učinilac znao da je vest lažna i da je usled takve vesti došlo do panike. Međutim, kako kaže advokat Sead Spahović, i istinita vest može da izazove paniku i nered, ali onda nema krivičnog dela jer nema laži.

SMS poruka kojom je građanima saopšteno da je situacija dramatična i da se približavamo italijanskom i španskom scenariju – bila je istinita i dobronamerna, s ciljem da građani poštuju sve mere radi sprečavanja širenja virusa, ali je ipak mogla da izazove zabrinutost, pa i paniku, iako do toga nije došlo – navodi advokat Spahović.

S druge strane, informacija upućena preko društvenih mreža o uvođenju potpune zabrane kretanja nije bila istinita, ali Spahović smatra da nije reč ni o laži, budući da su i lekari iz Kriznog štaba i predsednik države prethodnih dana najavljivali da može doći i do takve mere.

Građani koji redovno prate vesti čuli su mišljenje doktora da je potpuna zabrana kretanja poželjna sa stanovišta epidemiološke struke, bar na 15 dana, radi zaustavljanja širenja virusa. Jedan od doktora je izjavio da je situacija dramatična i da nas čeka italijanski i španski scenario, a u skladu s tim je bila i poruka upućena građanima. Ta poruka je korisna jer je potrebna doza straha kako bi ljudi shvatili da je neograničeno kretanje opasno po njihovo zdravlje. Niko nije imao nameru da time širi paniku niti je do panike došlo – kaže Sead Spahović.

Kada je reč o lažnoj informaciji o uvođenju policijskog časa 24 sata, advokat smatra da se ni to ne može shvatiti kao laž jer je na kraju i došlo do potpune zabrane kretanja od subote u 13 časova do ponedeljka ujutru.

Ispostavilo se da vest o uvođenju potpune zabrane kretanja nije bila lažna. Samo je neko pogrešno preneo da će to početi od srede uveče, a zaista je počelo u subotu u 13 časova. Nije bilo tačno da je u utorak doneta odluka o tome, ali je informacija glasila da će biti doneta odluka. Prema tome, suština informacije je tačna, a nebitno je kog dana će biti sprovedena – kaže Spahović.

Ističe da je i ministar unutrašnjih poslova izjavio da prenosilac nije bio i autor te polutačne vesti, već njegova supruga koja radi u jednom ministarstvu. Međutim, ta žena nije bila uhapšena.

Paniku može da širi i onaj ko iznosi informaciju kao njen autor i onaj ko tu informaciju pronosi. Oboje imaju krivičnu odgovornost ako je informacija lažna. Međutim, panika može da se širi i iznošenjem i prenošenjem tačnih informacija. To se desilo u Italiji, kada je procurila vest da će biti uvedena zabrana kretanja, pa je došlo do panike i seobe građana na jug, a informacija je bila tačna. To pokazuje da i nama ovde više preti opasnost za paniku od tačnih informacija nego od lažnih. Smatram da je veći strah kod građana izazvala informacija da je situacija dramatična, nego vest da će biti zabranjeno kretanje 24 sata. Međutim, iznošenjem istine ne čini se krivično delo– kaže Spahović.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 06.04.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija