Zastava Bosne i Hercegovine

FUNKCIONISANJE SKUPŠTINE STANARA TOKOM PANDEMIJE VIRUSA KORONA


Korona virus je možda najbolji primer koliko je uloga svakog pojedinca bitna za zaštitu čitavog stanovništva.

Krizne situacije su definitivno vreme kada je važnije nego ikada da očuvamo zajedništvo i da pokažemo da smo u stanju da vodimo računa i da smo odgovorni prema sebi, ali i prema zajednici u kojoj živimo. Ovde se pre svega misli na prevenciju, na poštovanje pravila za zaštitu i mera koje se tiču samoizolacije, ograničavanja fizičkog kontakta i slično. Iako u ovom trenutku skupštine stanara ne mogu da se fizički okupe i delaju, to ne znači da bi vaša stambena zajednica trebalo da bude pasivan igrač u borbi protiv ove infekcije. Vaša stambena zajednica predstavlja još jednu kariku u nizu koja ima moć da pravovremeno deluje i da osigura preventivu tokom trajanja vanrednog stanja. U nastavku teksta pročitajte i kako.

- Kako organizovati skupštinu stanara? -

Zvanične mere i preporuke nalažu zabranu okupljanja i zato je sastanak skupštine stanara neizvodljiv. Međutim, postoje načini da se stanari organizuju i da budu u komunikaciji, a da pritom ne dođe do fizičkog kontakta među njima, kao ni do kršenja mera. Organizacija se može sprovesti na sledeći način: putem zajedničke grupe na nekoj od popularnih aplikacija za razmenu poruka ili putem mejla, a pojedinačno kontaktiranje osobe iz svakog stana može se obaviti putem interfona ili telefonskim pozivom.

- Nabavka dezinfekcionih sredstava -

Skupština stanara se može dogovoriti oko nabavke neophodnih sredstava za dezinfekciju prostora. Od dezinfekcionih sredstava potrebni su vam: deterdžent za čišćenje podova i sredstva za dezinfekciju poput domestosa, varikine i alkohola od 70%. Od nedavno su građanima na raspolaganju i kanisteri sa sredstvima za dezinfekciju zgrada tako da je potrebno da organizujete gde ćete držati sredstva (moraju biti izdvojena na zatvorenom mestu, ali dostupna stanarima koji će sprovoditi dezinfekciju) i ko će i koliko često ići u nabavku novih sredstava.

Pored osnovnih sredstava, bilo bi dobro i da nabavite krpe za brisanje, ali i velike sunđere koje ćete držati natopljene sredstvima za dezinfekciju na ulazu u zgradu, a ne bi bilo loše i da se ovakvi sunđeri nalaze na svakom zasebnom spratu. Ukoliko je vaša skupština stanara do sada funkcionisala kako treba, novčana sredstva za kupovinu bi već trebalo da postoje, ukoliko ne, predsednik skupštine stanara trebalo bi da organizuje prikupljanje novca za ovu namenu.

- Organizacija čišćenja na svakih par sati -

Čišćenje na svakih nekoliko sati je najbolja preventiva i zato je dobro da se stanari organizuju kako bi osigurali da se ova mera zaista i sprovodi. Jedan od predloga da se ova mera najbolje sprovede u delo jeste da na dnevnom nivou, na svakom spratu imate dežurnog stanara ili više njih koji će redovno čistiti rukohvate, prekidače, interfone i sve one površine koje se često dodiruju u zgradi. Dezinfekcija lifta i ulaza je takođe važna mera (sunđeri na ulazu trebalo bi redovno da se menjaju i natapaju novim sredstvom) pa je potrebno da se angažujte i oko toga. Predsednik stanara trebalo bi da napravi spisak osoba koje su zadužene i da proverava da svi redovno izvršavaju obaveze oko čišćenja.

- Organizovanje pomoći starijim osobama i drugima koji su u karantinu -

Starije osobe su posebno ugrožene ovom infekcijom i zato je potrebno da se skupština stanara organizuje kako bi im pomogla da kroz čitav ovaj period prođu što bezbolnije. Predsednik skupštine stanara trebalo bi da sastavi spisak starijih lica koja su zbog zabrane kretanja "zarobljena" u stanu, ali i da vodi evidenciju ukoliko se neko od ostalih stanara nalazi u karantinu i da organizuje zajednicu da pomogne ovim osobama: od odlaska u kupovinu namirnica i lekova, ali i za iznošenje smeća, šetanje ljubimaca. Ukoliko sama zajednica nije u mogućnosti da pomogne, ona može pomoći tako što će spojiti starije osobe sa volonterskim centrima za pomoć.

Sve navedeno trebalo bi sprovoditi uz najviše mere opreza, tako da ne dođe do ličnog kontakta. Pomagači bi morali da nose zaštitne maske i rukavice, a najbolje je da se razmena obavlja bezkontaktno i na preporučenoj udaljenosti od 2m. U slučaju šetanja kućnih ljubimaca, to bi izgledalo ovako: trebalo bi da dogovorite vreme šetnje i da se javite vlasniku putem interfona ili telefona. Dok prilazite stanu, vlasnik će pripremiti ljubimca (staviti zaštitu na šape) i ostaviti ga ispred vrata ili sačekati da se pomagač približi, a onda se povući nazad u svoj dom. Pri povratku iz šetnje, pomagač će ponovo obavestiti vlasnika da dolazi kako bi vlasnik mogao da preuzme ljubimca. Psihološki aspekt izolacije je takođe važan kod osoba u karantinu, tako da bi skupština stanara mogla da se dodatno organizuje da na neki način oraspoloži svoje komšije. To može biti izvedeno kroz pozive ili određene sitnice za koje smatrate da su prikladni, poput pripreme torte za rođendan ili slično.

- Pomoć za najugroženije -

Ukoliko se u vašoj zgradi nalaze lica koja su sticajem okolnosti ostale bez osnovnih izvora prihoda, ovo je pravi trenutak da pokažete da se brinete kao zajednica o ljudima koji vas okružuju. Možete organizovati akciju prikupljanja pomoći za najugroženije, a možete im i pomoći da stupe u kontakt sa organizacijama koje se bave ovim problemom. Jedan dobar primer su stanari jedne zgrade koji su organizovali "dežurstva za hranu". Svakog dana, po 3 stana kuvala su dodatne obroke i odnosili ih svojim komšijama koji su usled mera borbe protiv korona virusa potpuno ostali bez posla.

Takođe, nove mere nalažu da, u slučaju da su roditelji zaraženi, deca za koju centar za socijalni rad odredi da mogu da ostanu sami, ostaće sama u stanu. U ovom slučaju, ta deca su takođe u karantinu i sa njima se ne sme fizički kontaktirati niti boraviti u istoj prostoriji, ali komšije bi trebalo da pomognu na način koji je moguć i da se uvere da se deca dobro snalaze bez roditeljskog nadzora. Sigurni smo da i u vašoj zgradi postoje osobe koje se u ovom trenutku nalaze u sličnoj situaciji i zato je dobro imati na umu da zadatak skupštine stanara nisu samo rasprave o službi koja će sprovoditi čišćenje u zgradama ili oko boje kojom će se ofarbati fasada, već briga o celokupnoj zgradi i svim stanarima koji u njoj borave.

Izvor: Vebsajt Nekretnine.rs, 09.04.2020.
Naslov: Redakcija