Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU KRIVIČNIH SANKCIJA: Propisano je da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Iako je pravni okvir izvršenja krivičnih sankcija u velikoj meri usaglašen sa evropskim standardima, u međuvremenu je došlo do potrebe da se usaglase aktivnosti koje su propisane Akcionim planom za Poglavlje 23.

Izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014) proširuju se nadležnosti sudija za izvršenje krivičnih sankcija i prilagođavaju potrebama našeg pravnog sistema.

Takođe, propisuju se i nove, alternativne mere kojima se menja način izvršenja kazne zatvora.

Novim merama propisano je da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova.

Njihovo radno angažovanje doprineće lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne.

Predlogom zakona predviđen je i prevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim – u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija