Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Zakon prepoznaje turističke agencije organizatore putovanja i posrednike


Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon) koji je stupio na snagu 22. marta 2019. godine ne prepoznaje različite turističke agencije, već samo turističke agencije organizatore putovanja i posrednike, izjavila je Vera Trefalt iz turističke inspekcije pri Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija.

"U prvom trenutku može da se čini da će aranžmani prema novom Zakonu biti skuplji, međutim, ovaj Zakon je proizašao iz prošlogodišnjih problema. Neka rešenja su se upravo zbog toga nametnula, jer je mnogo hiljada putnika ostalo bez svog putovanja. Neke odredbe se čine i strožim, ali sasvim sigurno će doprineti dobitku kada je u pitanju putnik. Ne bi trebalo da to izazove i poskupljenje aranžmana, ali moguće je", rekla je ona.

Direktor Jute Aleksandar Seničić smatra da je novi Zakon dobar za putnike i ističe da nijedna agencija nema problem s njim.

Prema njegovim rečima, cene aranžmana su se više zloupotrebljavale kroz reklame i reklamne kampanje gde su se reklamirali aranžmani po jednoj ceni, a onda dodatno naplaćivale takse.

"To više neće biti moguće i to je dobro za putnike. Oni će to svakako i dalje plaćati, ali će makar imati punu informaciju od samog početka", rekao je Seničić.

Jedna od novina novog Zakona je i ta što će cena aranžmana biti objedinjena i putnici će ubuduće znati koliko ih ukupno košta putovanje na željenu destinaciju bez skrivenih troškova.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.04.2019.
Naslov: Redakcija