Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PROCENITELJIMA VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI: U Srbiji postoji 155 licenciranih procenitelja. Beograd i Novi Sad prezasićeni brojem procenitelja, dok je primetan njihov nedostatak u unutrašnjosti


Na teritoriji Srbije radi 155 licenciranih procenitelja imovine i najviše ih angažuju banke kojima su procene potrebne radi obezbeđenja kredita, a kako je rekla Danijela Ilić predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije (NUPS) utisak je da je već sa ovim brojem Beograd prezasićen.

Ilić kaže da je isti slučaj i sa Novim Sadom, dok u unutrašnjosti nedostaje licenciranih procenitelja.

U Srbiji je bilo 158 licenciranih procenitelja, od kojih je troje u međuvremenu izgubilo licencu.

"Na sastanku akreditovanih udruženja sa predstavnicima Ministarstva finansija stekla sam utisak da je već i sa ovim brojem Beograd prezasićen pa čak i Novi Sad, a da licenciranih procenitelja nedostaje u unutrašnjosti", kaže Ilićeva.

Dodaje da već i ovaj postojeći broj procenitelja nema dovoljno posla.

Da bi stekli licencu, kaže ona, završavaju obuku koju je propisalo Ministarstvo finansija i polažu ispit.

Prema njenim rečima, promene koje su se dogodile od polovine prošle godine su velike, a "kvalitet rada procenitelja zasigurno na većem nivou nego što je ranije bio kvalitet rada sudskih veštaka u oblasti građevinarstva" jer su, kako kaže, procene ranije radili uglavnom sudski veštaci.

Za licencu procenitelja najveće je interesovanje upravo sudskih veštaka, a ulazak mladih u ovu profesiju zavisi od visoko postavljenih zahteva pa i materijalnih ulaganja da bi se licenca stekla, kaže ona.

"Banke još uvek imaju zamerke, sada na rad licenciranih procenitelja, i mislim da to nikada neće biti apsolutno savršeno, ali treba imati u vidu koliko su plaćeni procenitelji, posebno kada rade za banke, ti honorari su strašno niski i normalno da svi procenitelji gledaju da budu usklađeni sa nacionalnim standardima procene - ali kvalitet rapidno opada", kaže Ilić.

NUPS postoji od 2006. godine a njegovi predstavnici su članovi upravnog odbora u evropskoj organizaciji, a Danijela Ilić smatra da udruženje može i dalje da doprinosi profesiji jer je jedan deo monitoringa rada procenitelja u rukama akreditovanih udruženja.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.04.2019.
Izvor iz vesti, Naslov: Redakcija