Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNIK O SUFINANSIRANJU MEDIJSKIH SADRŽAJA OD JAVNOG INTERESA: Konkursa bez Pravilnika ne može biti, a Ministarstvo ima zakonsku obavezu da ga raspiše


Konkurs za finansiranje projekata u 2019. godini nećemo raspisati dok ne dobijemo novi Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa. Nadam se da će stići u toku meseca, ali ako ne stigne - neće biti ni konkursa, kaže Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture.

Ukoliko Vlada ne usvoji Pravilnik ove godine, Gajović kaže da će Ministarstvo imati u veliki problem: konkursa bez Pravilnika ne može da bude, a Ministarstvo ima zakonsku obavezu da ga raspiše.

- Kao legalisti, apelujemo da Pravilnik dobije zeleno svetlo, jer ne želimo da kršimo propise - kaže Gajović.

Novi Pravilnik već četiri meseca čeka mišljenje Vladinog sekretarijata za zakonodavstvo. Gajović se prvo nadao da će biti gotov do kraja godine, a zatim do sredine aprila:

- Kada sam to izjavljivao, izražavao sam najveći optimizam. Vojvodina i dosta lokalnih samouprava uveliko raspisuju konkurse po starom, ali mi imamo preporuku da sačekamo novi akt. -

Novi propis, kako se očekuje, trebalo bi da omogući da proces finansiranja medija bude transparentniji, da izbor u komisijama koje odlučuju koji će projekti dobiti pare iz državne kase bude profesionalniji i da mogućnost zloupotreba bude svedena na minimum.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 10.04.2019.
Naslov: Redakcija