Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O LICENCIRANJU ORGANIZACIJA SOCIJALNE ZAŠTITE: ROK ZA PODNOšENJE ZAHTEVA ZA LICENCIRANJE USTANOVA SOCIJALNE ZAšTITE 22. MAJ 2016. GODINE


Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011), rok za licenciranje organizacija socijalne zaštite koje imaju Zakonom propisano dvogodišnje iskustvo u pružanju ovih usluga je tri godine od dana stupanja na snagu Pravilnika o licenciranju organizacija socijalne zaštite ("Sl. glasnik RS", br. 42/2013 - dalje: Pravilnik). To praktično znači da je krajnji datum za podnošenje zahteva za licenciranje ustanova socijalne zaštite 22. maj 2016. godine.

Među ovim ustanovama najveći je broj institucija koje nude usluge domskog smeštaja za odrasle i starije osobe. Oni su u obavezi da prema Pravilniku do ovog datuma podnesu zahtev kako bi im se produžila dozvola za rad.

Kako naglašavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja koje izdaje licence, poslednjih nedelja povećan je broj zahteva za produženje svima onima koji su imali dozvole za rad po starim propisima, ali i novih pružalaca usluga.

- Od uvođenja sistema licenciranja 22. maja 2013. godine do početka aprila 2016. godine izdato je ukupno 130 licenci, dok je u prethodne dve godine bilo 104 - kažu u Ministarstvu. - Inspektori socijalne zaštite su stalno na terenu, a rezultati su naročito značajni u poslednje dve godine.

Kako navode nadležni, dok se prosečan broj inspekcija u ranijem periodu kretao oko 80 godišnje, u 2014. ih je bilo 172, a u 2015. godini čak 192. U prvih nekoliko meseci 2016. godine, tačnije do 5. aprila, kontrolisano je 66 objekata.

- Gotovo milijardu i po dinara uloženo je u institucije socijalne zaštite u 2014. i 2015. - kažu nadležni.

Za razvoj usluga u zajednici kojim će se izjednačiti kvalitet života korisnika, u dnevnim boravcima za stare i decu sa smetnjama u razvoju, pomoć u kući, za personalne asistente, stanovanje uz podršku opredeljeno je 400 miliona dinara.

Kako bi se izjednačio položaj korisnika naših usluga u celoj Srbiji, opredeljeno je ukupno 290 miliona dinara, i to 240 za investicione radove i 50 miliona dinara za opremu kažu u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 13.04.2016.
Naslov: Redakcija