Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: KORISNICI NOVčANE SOCIJALNE POMOćI, DEčJEG DODATKA I DOMAćINSTAVA SA BOLESNIM čLANOM čIJE BI ZDRAVLJE BILO UGROżENO ISKLJUčENJEM STRUJE ILI GASA, IMAJU PRAVO NA BESPLATNU POTROšNJU DELA KILOVATA ELEKTRIčNE ENERGIJE I KUBNIH METARA GASA. ENERGETSKI UGROżENI KUPCI NE MOGU ISTOVREMENO KORISTITI OBA PRAVA, NEGO UMANJENJE MESEčNE OBAVEZE ZA SAMO JEDAN ENERGENT


Pravo da besplatno troše struju, na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015 - dalje: Uredba), koja je stupila na snagu 1. januara 2016. godine, tokom februara imalo je 18.241 najsiromašnijih građana u Srbiji. To je skoro 4,5 puta više nego u januaru, kada je pravo na umanjenje računa imalo 4.548, potvrdili su iz Elektroprivrede Srbije.

Razlog za tako veliki skok je upravo nova Uredba koja propisuje veći broj kilovata i kubika gasa nego što je to važilo Uredbomo energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 90/2013, 44/2014 - dr. pravilnik, 124/2014 - dr. pravilnik, 40/2015 - dr. pravilnik i 82/2015 - odluka US), zbog čega se s pravom očekuje da će zbog ovih još većih povlastica više njih i iskoristiti ovu pogodnost.

U EPS-u objašnjavaju da pravo na umanjenje računa za struju neće imati samo oni koji troše 6,5 puta više struje od Uredbom predviđene količine. Dok po prethodnoj Uredbi energetski ugroženi kupci nisu imali pravo na umanjenje računa ako potroše 2,5 puta više električne energije. Na taj način povećava se broj kupaca koji će stečeno pravo na umanjenje ostvariti čak i u mesecima uvećane potrošnje, ukoliko se greju na električnu energiju.

Po prethodnoj Uredbi, potvrđuju u EPS-u, pravo na umanjenje računa za struju imalo je oko 92.000 zaštićenih kupaca svakog meseca, a procenjuje se da ugroženih u Srbiji ima oko 250.000.

Da bi ostvarila pravo na 250 besplatnih kilovata struje, ugrožena domaćinstva sada mogu da potroše do 1.000 kilovata električne energije, a prema staroj Uredbi, smeli su da potroše duplo manje.

Oni koji ostvare status ugroženog kupca moći će da dobijaju besplatnu količinu struje ili gasa do kraja kalendarske godine. Tu povlasticu će ostvarivati kroz umanjenje mesečnog računa.

Važeća Uredba, osim korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka, obuhvata i domaćinstava sa bolesnim članom čije bi zdravlje bilo ugroženo isključenjem struje ili gasa.

Pravo na besplatno grejanje ima jednočlano domaćinstvo koje zarađuje mesečno 13.595 dinara i koje po tom osnovu može da potroši do 120 kilovata besplatne struje i 35 kubika gasa. Domaćinstvo sa dva i tri člana mesečno može da računa na 160 kilovata struje i 45 kubika gasa, pod uslovom da mesečno ne zarađuju više od 19.795 dinara.

Uredbom je predviđeno i da socijalno ugroženi čija ukupna mesečna primanja nisu veća od 25.990 dinara mogu besplatno da računaju na 200 kilovat-sati, ili 60 kubika gasa. Dok oni sa šest i više članova i primanjima od 32.884 dinara mogu da računaju na 250 besplatnih kilovata i 75 kubika gasa.

Upitani kakve su sankcije za one koji jedan mesec prebace ovaj limit u EPS-u kažu da se, ako je prekoračena utvrđena količine besplatnih kilovata, već u narednom obračunskom periodu može ostvariti umanjenje racionalnijom potrošnjom.

Zahtev za sticanje statusa ugroženog kupca podnosi se lokalnoj samoupravi, nadležnoj službi za poslove socijalne zaštite, i EPS nema informacije o toku postupka u opštinama.

Novac za subvencionisanje računa energetski ugroženih kupaca obezbeđuje se iz budžeta i za 2016. godinu je predviđeno oko 1,6 milijardi dinara, umesto 700 miliona koliko je bilo prethodne godine.

Ono što je najveći problem za većinu siromašnih koji su se našli na spisku korisnika ovih subvencija jeste obimna i skupa papirologija potrebna za podnošenje zahteva. Prethodnih godina trebalo im je oko 2.000 do 2.500 dinara, što je za većinu bilo skupo, pa su odustajali od traženja ovih povlastica.

Onaj ko podnosi zahtev mora da priloži lične podatke o svim članovima porodice, visinu prihoda, podatke o stambenom prostoru koji koristi, da li su na redovnom školovanju, zaposleni ili ne, kao i da li se se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas.

Neophodan im je i dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja.

Preduslov da dobiju besplatne kilovate struje i kubike gasa je da su im svi raniji računi uredno plaćeni, odnosno da nemaju bilo kakva dugovanja.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović-Stojanović, 13.04.2016.
Naslov: Redakcija