Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TREĆA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE RS U 2015. GODINI: NA DNEVNOM REDU AMANDMANI NA PREDLOG ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU


Poslanici Skupštine Srbije razmatraće u sredu, 15. aprila amandmane na Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru. Podneto ih je ukupno 110, a Vlada Srbije prihvatila je njih 38.

Nova zakonska rešenja o inspekcijskom nadzoru u načelnoj raspravi "branila" je potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, koja je poručila da će njihovo usvajanje radikalno smanjiti prostor za korupciju i za sivu ekonomiju i bitno rasteretiti troškove privrede.

Udovički je napomenula da će to suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u Srbiji.

Predloženi zakon je, prema mišljenju poslanika opozicije, nedovoljan za smanjenje sive ekonomije i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama, dok iz vladajuće većine poručuju da je u pitanju dobar i moderan zakon koji će poboljšati stanje u toj oblasti.

Po završetku amandmanske rasprave poslanici će se izjasniti o tom zakonskom predlogu, kao i o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Poslanici će se izjasniti i o Predlogu autentičnog tumačenja jedne odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je parlamentu dostavilo 15 poslanika, a gde se ukazuje da postoji nedoumica da se li zvanje "nastavnik" odnosi samo na zaposlene u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja ili i na nastavno osoblje visokoškolskih ustanova.

Izvor: Tanjug, 14.4.2015.