Zastava Bosne i Hercegovine

MMF: SRBIJA U RECESIJI I U 2015, OPORAVAK IDUĆE GODINE


Srbija će, prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda ove godine ostati u recesiji uz negativan privredni rast od 0,5 odsto, da bi se u 2016. oporavila i zabeležila pozitivan rast od 1,5 odsto.

MMF je, međutim, upozorio na problem visokog javnog duga i budžetskog deficita u Srbiji, zbog čega postoji potreba za fiskalnom konsolidacijom i ograničavanjem javne potrošnje, kao i za restrukturiranjem ključnih državnih preduzeća.

Privredni rast u zemljama Balkana, koje su prošle godine bile pogođene katastrofalnim poplavama, ubrzaće u 2015. i 2016, zahvaljujući obnovi u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, kao i rastu zapošljavanja u ostalim zemljama regiona, navodi MMF.

Privrede zemalja takozvane "Evrope u usponu" će ove godine po svoj prilici umereno porasti, zahvaljujući nižim cenama nafte, ali će slaba inostrana tražnja ukočiti značajniji ekonomski napredak, prognozira MMF u okviru svoje prolećne Svetske ekonomske prognoze.

Privredni rast regiona će, kako se navodi, iznostiti 2,9 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 odsto, dok se u 2016. očekuje ubrzanje rasta na solidnih 3,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Kategorija "Evropa u usponu" obuhvata pet članica EU (Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Rumuniju", kao i Srbiju i Tursku.

Izvor: Tanjug, 14.4.2015.