Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O GENETSKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: POčINJE STROGA KONTROLA USEVA I OTKUPA SOJE


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da će fitosanitarna inspekcija ovog ministarstva obaviti detaljnu kontrolu useva i otkupa soje u cilju sprečavanja gajenja i prometa ove kulture u genetski modifikovanom obliku.

Ministarstvo je upozorilo poljoprivredne proizvođače na to da je Zakonom o genetski modifikovanim organizmima u Srbiji zabranjen ovakav vid proizvodnje i prometa.

Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska oblasti i ukoliko se utvrde površine na kojima postoji genetski modifikovana biljka soje, kompletni usevi biće uništeni, dok će protiv vlasnika biti pokrenute kaznene mere u skladu sa pomenutim zakonom.

Takođe, ova gazdinstva biće svrstana u pasivni status, koji podrazumeva gubljenje svih vrsta podsticaja.

Posebne mere biće preduzete i prilikom otkupa zrna soje, gde će značajnu odgovornost za kontrolu zrna imati skladištari i otkupljivači.

Fitosanitarana inspekcija resornog ministarstva redovno kontroliše promet soje na teritoriji Srbije, i upozorava poljoprivrednike da kupuju isključivo deklarisano seme.

Interes država Evropske unije za našim zrnom soje postoji upravo zbog toga što ono nije genetski modifikovano, podseća se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.4.2014.