Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO DOGOVOR O PREDLOGU ZAKONA O RADU


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da je blizu dogovor oko predloga Zakona o radu i ocenio da oporezivanje najviših državnih funkcionera u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru neće doneti prave efekte.

Orbović je gostujući na RTS-u rekao da očekuje da će već iduće nedelje komisija koja radi na izradi Zakonu o radu izaći sa "konkretnim dogovorima koji su postignuti".

On je precizirao da se pregovaralo oko pet tačaka, a to su minimalne zarade, isplata otpremnina, fleksibilnije zapošljavanje, bodovanje minulog rada,kolektrivno pregovaranje.

"Rešenja su blizu u svih pet tačaka. Uspeli da usaglasimo sve tri strane. Već iduće nedelje očekujem konferenciju gde će biti rečeno šta je dogovoreno", rekao je Orbović.

Govoreći o oporezivanju najviših državnih funkcionera u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru on je rekao da to neće doneti prave efekte.

"Najbolje rešenje bilo bi da se članstvo u upravnim odborima ne plaća, to bi bila ušteda od oko 60 miliona evra godišnje", precizirao je Orbović i dodao da u upravnim odborima sedi oko 10.000 čclanova na različitim nivoima.

"O tome će biti dosta lomljenja koplja jer smanjiti ovako niske plate je teško. Ukoliko do toga dođe mislim da je pošteno da političari plate najviši ceh", zaključio je predsednik SSSS. 

Izvor: Tanjug