Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAVNI SUD JE UKIDANJEM NEKOLIKO ČLANOVA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU ONEMOGUĆIO PODNOŠENJE NOVIH KOLEKTIVNIH TUŽBI: Da li će prva kolektivna tužba u Srbiji biti i poslednja


Prva kolektivna tužba u Srbiji, podneta protiv tri domaće banke, koje se odnosi na oko 10.000 klijenata, "teška je nekoliko desetina miliona evra", izjavio je danas Tanjugu predstavnik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović i podsetio da je prvo ročište zakazano za 16. jun 2014. godine.

  • Tužba je, navodi Gavrilović, podneta u februaru 2013, protiv Hipo Alpe Adrija banke, Pireus i Eurobanke EFG zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži.

Prema njegovim rečima, smisao kolektivne tužbe je da se krediti u švajcarcima preindeksiraju u evre ili dinare, kako bi se izbegao čuveni paradoks da klijenti sada duguju više nego na dan kada su uzeli taj kredit pre šest ili sedam godina.

  • "Po osnovu drugog dela tužbe, koji se tiče jednostranog povećavanja kamata, banke su do sada, što na bazi naših tužbi, što vansudskih poravnanja, ili primene preporuke BAN2 , vratile građanima oko 10 miliona evra. U Pireus banci su sami rekli da su samo oni vratili 3,5 miliona, kaže Gavrilović.

Prema kalkulaciji Efektive, navodi on, taj broj će, ako sve banke pristupe i realizuju to kako treba, biti minimum dva puta veći.

On je precizirao da, ako presuda u kolektivnoj tužbi postane pravosnažna, u slučaju valutne klauzule banke će morati da umanje glavnicu kredita, ali neće morati da vrate keš novac. I to će se, kako je kazao, meriti sa nekoliko desetina hiljada evra.

Gavrilović je ukazao da je ovo prva kolektivna tužba u istoriji srpskog pravosuđa, a kako stvari stoje, navodi on, možda je i poslednja.

"Ubrzo nakon što smo podneli tužbu, Ustavni sud je ukinuo nekoliko članova zakona o parničnom postupku i onemogućio podnošenje novih kolektivnih tužbi. Sada i nije moguće podneti novu kolektivnu tužbu“, rekao je Gavrilović i dodao da to sad ukazuje koliko je ova tužba teška za državu ili banke.

Predstavnik Efektive je naglasio i da je u sličnoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj posle godinu dana već doneta presuda, dok je kod nas za to vreme tek zakazano prvo ročište.

Efektiva je, kako navodi, prvo podnela tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali on se oglasio nenadležnim, pa je to preneto Privrednom sudu koji se takođe oglasio nenadležnim. Tužba je zatim, kako kaže, upućena Vrhovnom kasacionom sudu, koji ju je ponovo vratio na osnovni sud. U ovom trenutku, kaže sagovornik Tanjuga, tužba se nalazi pred Trećem osnovnom sudu.

On je podsetio da je do ovog trenutka, protiv desetak banaka u Srbiji podneto više od 600 pojedinačnih tužbi po istom i sličnom osnovu, a Efektiva je dobila oko 30 presuda u korist klijenata i oko 40 vansudskih poravnanja.

"U decembru smo, na primer, imali ugovor u švajcarcima koji je kompletno poništen. Ako presuda bude pravosnažna, svaka strana mora da vrati sve isplate u dinarima. Banka mora da vrati sve dinarske uplate, a klijent ceo kredit i to u dinarima računat po vrednosti na dan kad ga je dobio. Tako će klijenti moći uz otplatu manje razlike da se lakše izvuku iz tih kredita“, kaže Gavrilović.

Izvor: Tanjug