Zastava Bosne i Hercegovine

U NAJAVI NOVI DODATNI POREZ ZA NAJVIŠE DRŽAVNE FUNKCIONERE, KOJI ĆE PLAĆATI PREDSEDNIK I PREMIJER, MINISTRI I NARODNI POSLANICI


Prema pisanju dnevnika "Blic", novi porez za političare biće uveden zato što bi nakon ukidanja solidarnog poreza i linearnog smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto državni funkcioneri plaćali manji, a obični radnici veći porez nego do sada.

"Priprema se posebna mera kojom će svi državni funkcioneri biti više oporezovani nego radnici u javnom sektoru. Ne može nijednom državnom funkcioneru da se realno od plate oduzme manje nego nastavniku ili lekaru"

  • Kako navodi taj list, očekuje se da dodatni procenat oporezivanja bude u najmanju ruku isti kao i kod svih drugih radnika u javnom sektoru, tako da će, ako smanjenje plata bude 10 odsto, funkcionerima od plate biti odbijeno najmanje 20 odsto.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da dodatno oporezivanje plata državnih funkcionera, neće doneti željeni efekat.

"Najbolje rešenje bi bilo da se članstvo u Upravnim odborima u jednom vremenskom periodu ne plaća. To bi bila mnogo veća ušteda, po našim proračunima oko 60 miliona evra godišnje", rekao je Orbović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Prema njegovoj oceni, u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru bilo bi pošteno da političari plate najviše, ali treba videti ko su funkcioneri koji bi bili oporezovani i da li će porez plaćati i lokalni zvaničnici.

Orbović je najavio da će radna grupa za izradu predloga Zakona o radu sledeće nedelje predstaviti rezultate do kojih je došla.

On je kazao da se pregovaralo o izmenama Zakona o radu u oblastima kolektivnog pregovaranja, minimalne zarade i razloga za otpuštanje radnika, i izrazio uverenje da je o tim pitanjima postignuta saglasnost između države, sindikata i poslodavaca.

Izvor: Blic