Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Uvedena mogućnost da inspektor nastupi kao anonimni korisnik usluge. Propisuje se rok važenja legitimacija za turističke vodiče na deset godina. Uvodi se sistem e-turista


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 14. marta 2019. godine, Zakon o turizmu kojim se omogućava veća zaštita korisnika turističkih usluga i smanjuje se siva ekonomija.

U narednom periodu, kako se navodi, očekuju se pojačane kontrole poslovanja turističkih agencija (ugovori, plaćanja, izdavanje fiskalnih računa), rada turističkih vodiča, ali i putovanja za sopstvene potrebe.

Što se tiče ovlašćenja turističkog inspektora, uvedena je i mogućnost da inspektor nastupi kao anonimni korisnik usluge što predstavlja novinu.

Propisuje se rok važenja legitimacija za turističke vodiče na deset godina, a prvi put se uvodi mogućnost polaganje ispita za turističke vodiče na znakovnom jeziku.

Zakon se usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije koji se odnosi na organizovana putovanja i povezane turističke aranžmane.

Ključni cilj Zakona o turizmu jeste unapređenje i koordinacija svih aktera i privatnog sektora u turizmu radi unapređenja konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije.

U Srbiji je za prvih pet meseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. dolazak turista veći za 11 odsto. U 2017.godini devizni priliv je iznosio 1,2 milijardi evra što je predstavljalo rast od 13,5 odsto u odnosu na 2016.

Poslanici su usvojili i Zakon o ugostiteljstvu, a kao prioritetan zadatak navedena je borba protiv sive ekonomije.

Šira ovlašćenja, ali i odgovornost data je lokalnim samoupravama, posebno u vođenju dela evidencije svih subjekata koji pružaju usluge smeštaja.

Zakonom se uvodi i centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma E-turista koji sadrži sve podatke o pružaocima usluge smeštaja. Cilj uspostavljanja elektronskog sistema prijave i odjave turista je, između ostalog, smanjenje bespravnog rada.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija