Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANE: Uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila, obezbeđuje se visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i interesa potrošača, kao i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa.

Zakonom je izuzeta genetski modifikovana hrana(GMO) koja je, kako se navodi u obrazloženju, definisana drugim propisom.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odbacio je kritike da se izmenama i dopunama tog Zakona na "mala vrata" uvodi GMO.

Uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju, čime je sistem bezbednosti hrane u Srbiji postao sveobuhvatan i integrisan.

Takođe, predviđeno je osnivanje Saveta za bezbednost hrane koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja i pomoć nadležnim organima, kao i za preduzimanje hitnih mera.

Narodna skupštine je usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravlju bilja.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija