Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVRŠENO ELEKTRONSKO POVEZIVANJE MATIČNE KNJIGE VENČANIH SA BIRAČKIM SPISKOM


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućilo je od 12. marta 2019. godine elektronsko povezivanje Matične knjige venčanih i Jedinstvenog biračkog spiska.

"To u praksi znači da će ako dođe do promene prezimena zbog venčanja ili razvoda, isti podatak biti bez odlaganja izmenjen i u Jedinstvenom biračkom spisku", izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je podsetio da je Ministarstvo nedavno omogućilo i povezivanje Matične knjige umrlih sa Jedinstvenim biračkim spiskom.

"Cilj je dostizanje najvišeg stepena ažurnosti podataka u Jedinstvenom biračkom spisku", rekao je Ružić.

On je objasnio da će na dnevnom nivou, referenti koji ažuriraju Jedinstveni birački spisak dobijati izveštaje o promenama u Matičnoj knjizi venčanih, nakon čega će po službenoj dužnosti bez odlaganja donositi rešenja o promenama u Jedinstvenom biračkom spisku.

Osnov za povezivanje ovih službenih evidencija su prethodne aktivnosti Ministarstva na donošenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 47/2018), kao i Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku ("Sl. glasnik RS", br. 88/2018).

Izvor: Vebsajt RTV, 12.03.2019.
Naslov: Redakcija