Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: Istekao rok za podnošenje zahteva za restituciju imovine. Za neke objekte ima više zainteresovanih, zbog čega izbijaju sporovi


27. februara 2019. godine istekao je rok za prijavu potraživanja po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016). Jevrejska zajednica, po podacima Agencije za restituciju, ukupno je podnela 1.684 zahteva, od čega 150 poslednjeg dana.

Mreža za restituciju u Srbiji tražila je od Agencije da objavi podatke o bivšim vlasnicima nekretnina koje su posle rata oduzete i tačan spisak onih koje su u procesu povraćaja, bez obzira na to da li su do sada vraćene ili ne. Posebno su zainteresovani upravo za podatke o jevrejskoj imovini.

- U Srbiji se efikasno sprovodi restitucija jevrejske imovine još od 2006. godine, ali neodgovorni predstavnici pojedinih opština skandalozno odbijaju da imovinu prenesu bivšim vlasnicima, odnosno retkim preživelim potomcima - kažu u Mreži.

Posebno ih interesuje sudbina tri izuzetno vredne nekretnine, koje su pripadale uglednim Jevrejima, pobijenim tokom Drugog svetskog rata.

Prva na listi je imovina čuvenog knjižara Gece Kona, koji je sa porodicom ubijen 1941. godine. Pretpostavlja se da je streljan u bečkom zatvoru ili pri kasnijem isleđenju u Gracu, dok su njegova žena Lujza Vajs, kćerke Elvira i Malvina, zet Franjo Bah i dva unuka streljani kod Jabuke, u jesen 1941. Nemci su im zaplenili celokupnu imovinu: kuće u Dobračinoj 30 i Sremskoj 4, dva stana u Strahinjića bana, knjižaru i jednu radnju u Knez Mihailovoj, kao i plac na Dedinju. Ovaj plac, u Tolstojevoj 33, veličine oko 16 ari, koji se vodio na Elviru i Malvinu, spojen je sa parcelom na kojoj će posle rata ministar Jovan Veselinov podići vilu, a u nju se kasnije useliti Slobodan Milošević.

- Miloševićevi naslednici su nedavno, sa placem, preneli ovu vilu u privatnu svojinu drugog fizičkog lica, iako postoji zahtev za restituciju - kaže Mile Antić iz Mreže.

Njegovu organizaciju zanima i sudbina nekoliko hiljada kvadrata zgrade u podnožju opštine Zvezdara, koji su pripadali Samuilu Mandilu, takođe žrtvi Holokausta. Tu se i danas, po Antićevim rečima, nalaze opštinski komitet Saveza komunista Zvezdare, SUBNOR, Opštinska konferencija SSRN, kao i bivša Konferencija Saveza socijalističke omladine, potonja Nova demokratija.

- Ove nepokretnosti su poznate i po jednom od zakupaca - Društvu za negovanje omladinskog rada i po čuvenim proslavama 25. maja. Nažalost, mnogo više po nelegalnoj gradnji koja se izvodila "pod prozorom" opštine. Odnedavno, u tom objektu se protivzakonito pojavilo i neko privatno lice - kaže Antić.

Treća zanimljiva zgrada je objekat na Studentskom trgu 11, koji je pripadao porodicama Vamoši i Ungar, a kasnije služio kao sedište Gradskog komiteta SK Beograda, a onda i Srpske liberalne stranke. Deo zgrade vraćen je Jevrejskoj zajednici, ali se u međuvremenu pojavila naslednica Marijana Vamoši, iz Francuske, rođena 1925. godine, koja je tužila Jevrejsku opštinu Beograd. Budući da gospođa Vamoši, zbog lošeg zdravlja, ima staratelja, JOB je tražio dokaze da je starica živa i da joj je prebivalište u jednoj pariskoj bolnici, da je okončala ostavinski postupak posle majke i da je Francuska nije obeštetila kao žrtvu Holokausta.

U Agenciji objašnjavaju da je postupak povraćaja imovine Gece Kona privremeno prekinut do okončanja vanparničnog postupka za utvrđivanje kruga zakonskih naslednika, budući da tražioci imovine nemaju ostavinska rešenja. Pored mogućih naslednika, zahtev za povraćaj placa podnela je i Jevrejska opština Beograd.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 11.03.2019.
Naslov: Redakcija