Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O POSTUPKU I DOKAZIMA: Licencirano 40 advokata pred Specijalnim sudom za ratne zločine na KIM


Sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji (Specijalizovana veća Kosova) objavio je Imenik od prvih 40 advokata, koji su pred tim sudom dobili licence za rad kao budući branioci osumnjičenih i optuženih, zastupnici žrtava i drugih lica koja imaju pravo na pravno zastupanje.

Među licenciranima su advokati iz Srbije, sa Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Crne Gore.

Još uvek se ne zna koga će sve zastupati ovi advokati jer prve optužnice još nisu podignute, pa se ne zna ni ko su optuženi, niti ko su žrtve.

Konkurs je počeo u novembru prošle godine, postupak za podnošenje prijava je i dalje otvoren, saopštila su Specijalizovana veća.

Povodom objavljivanja Imenika, predsednica Specijalizovanih veća Kosova sudija Ekaterina Trendafilova čestitala je svim braniocima i zastupnicima koji su do sada upisani u Imenik branilaca i zastupnika.

"Rigorozni uslovi za upis u Imenike branilaca i zastupnika obezbeđuju efikasno i profesionalno pravno zastupanje optuženih i žrtava pred Specijalizovanim većima Kosova, što će dodatno doprineti integritetu pravosudne delatnosti Specijalizovanih veća", navela je Trandafilova u saopštenju.

Služba odbrane i Služba za učešće žrtava su primile brojne prijave advokata počev od novembra 2017. godine.

Pregled prijava i postupak upisa u Imenike sprovodi se sistematski, jednako za sve kandidate, u skladu sa Direktivom o braniocima i zastupnicima, te uslovima za upis iznetim u tom dokumentu, saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

Dodaje se da će imenici branilaca i zastupnika biće redovno ažurirani i novim kandidatima ce se odobravati upis u Imenike kako teče pregled prijava.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.03.2018.
Naslov: Redakcija