Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa smanjena na 3,25 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 14. marta 2018. godine, da referentnu kamatnu stopu smanji na 3,25 odsto. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu.

U skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, inflacija je u februaru smanjena na 1,5% međugodišnje, pre svega zbog visoke baze kod proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine. Da su inflatorni pritisci niski, potvrđuje i bazna inflacija u februaru od 1,3% međugodišnje. Prema februarskoj centralnoj projekciji, usporavanje inflacije po osnovu baznog efekta očekujemo i u narednim mesecima, a zatim njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje. Na to da su inflatorni pritisci ostali niski, ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja – finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija i za jednu, i za dve godine dana biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%). Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će dodatno podržati kreditnu aktivnost i privredni rast.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast. Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. aprila 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 14.03.2018.
Naslov: Redakcija