Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 1. JULA 2017. GODINE PODACI O NEIZMIRENIM RAČUNIMA ZA MOBILNE TELEFONE ULAZE U KREDITNI BIRO: Unos informacija o plaćanju računa u Kreditni biro jedan je od uslova koji bi Srbija trebalo da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing listi Svetske banke naredne godine


Dugovanja po računima za mobilne telefone ući će u Kreditni biro od 1. jula 2017. godine, kako je i ranije najavljeno.

To u praksi znači da će bankari, osim informacija o redovnom ili neredovnom otplaćivanju kredita, raspolagati i podacima o tome koji klijenti ne plaćaju redovno račune za mobilne telefone.

Građani će imati određeni rok, najverovatnije do 60 dana, za izmirenje duga. To znači da će oni koji ni posle dva meseca ne plate račun za mobilni telefon biti zabeleženi u Kreditnom birou, zbog čega bi dužnik imao minimalne šanse da dobije novi kredit od banke.

Dugovanja iz Kreditnog biroa se brišu tri godine posle plaćanja, ali je bankarska politika odobravanja pozajmica ublažena poslednjih godina, pa je i pored zabeleženog kašnjenja moguće dobiti kredit već nakon godinu dana.

Kako je ranije pisano, unos informacija o plaćanju računa za telefone u Kreditni biro jedan je od uslova koji bi Srbija trebalo da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing listi Svetske banke naredne godine. Ovakav potez je sasvim siguran, pogotovo ako se u obzir uzme to da Vlada Republike Srbije želi da kroz dve godine bude među prvih 20 zemalja na Duing listi.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.03.2017.
Naslov: Redakcija