Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO NOVI SPORAZUM O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI SRBIJE I SLOVAČKE: U Slovačkoj na stotine državljana Srbije "rade na crno". Kako bi se tom problemu stalo na put dogovoreno je uspostavljanje tešnje saradnje ministarstva rada - srpskog i slovačkog, saradnje dve inspekcije rada, ali i uspostavljanje pravnog okvira kako bi zajedno mogli da rade na suzbijanju "rada na crno" i nelegalnih posredničkih agencija koje vrbuju radnike


Srbija i Slovačka će uskoro potpisati novi sporazum o socijalnoj sigurnosti koji će bolje zaštititi radnike koji iz Srbije odlaze na rad u Slovačku, najavio je u Bratislavi ministar za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku zaštitu Republike Srbije.

Ministar i njegovoj slovački kolega, Jan Rihter, dogovorili su uspostavljanje direktne komunikacije između ministarstava Srbije i Slovačke, odnosno inspekcija za rad dve zemlje.

Srbija i Slovačka će saradnju na ovom polju ostvariti i sa ostalim zemljama u regionu - Mađarskom, Češkom i Rumunijom.

Ministar je naveo da je najveći interes Srbije da njeni građani ostanu da rade u Srbiji i da ih niko ne podstiče i ohrabruje na odlazak, ali da je Srbija slobodna zemlja i da svako može da je napusti kada hoće.

Istakao je da nema problema u saradnji dve zemlje, ali da svi imamo problem sa nesavesnim agencijama koje iskorištavaju naše radnike, varaju i slovačku državu i poslodavce u Slovačkoj.

"Srpski radnici ne znaju gde idu i šta ih tamo čeka, zato što agencija koja je registrovana u Srbiji samo ih upućuje na agencije koje su registrovane Mađarskoj, Rumuniji ili Češkoj", pojašnjava ministar.

On je dodao da radnici iz Srbije u Slovačkoj "rade na crno", nemaju socijalno i penziono osiguranje i na taj način oštećuju i srpsku i slovačku državu, ali i sebe jer za to nemaju uplaćen penzioni staž.

Kako bi se tom problemu stalo na put dogovoreno je uspostavljanje tešnje saradnje dva ministarstva - srpskog i slovačkog, saradnje dve inspekcije rada, ali i uspostavljanje pravnog okvira kako bi zajedno mogli da rade na suzbijanju "rada na crno" i nelegalnih agencija.

Ministar je rekao da se zahvaljujući Rihteru za taj slučaj zainteresovao ceo region, te da će se sarađivati i sa ministrima Mađarske, Rumunije i Češke.

"Samo zajedno i samo međusobno deleći informacije moći ćemo da se borimo protiv eksploatacije ljudi. Ako slovačko ministarstvo bude znalo koliko ljudi i preko koga dolazi da radi u Slovačku, lako će utvrditi ko je prijavljen ko ne, ko ima papire ko ne", naglasio je ministar.

On je podsetio da je kretanje radne snage nezaustavljiv fenomen, te da se zato mora bolje kontrolisati.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija